Predstojećeg vikenda će da počne 25. sezona Prve fudbalske lige Republike Srpske, u njoj će da se takmiči 10 klubova,najmanje od starta takmičenja, a mnogi stručnjaci su mišljenja da to neće povećati kvalitet fudbala.

Kada su u pitanju favoriti za vrh šampionata izdvajaju se Rudar-Prijedor i Krupa, a iz prikrajka će šansu da vreba još nekoliko timova.

Poslij turbulentnog leta, odnosno odustajanja šampiona Druge lige grupa „Zapad“ Jedinstva iz Žeravice u ligi je ostao dervenstki Tekstilac, a poslednjih dana vlada(la je) velika neizvjesnost šta će biti sa Slogom iz Gornjeg Crnjelova.

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS su odlučili da pomenuti tim počne takmičenje uprkos činjenice da klub nije poslao bankovnu garancju od 100.000 konvertibilnih maraka koju su ranije zatražili.

Bivši igrač i trener Slavije Goran Simić smatra da skraćenje lige neće doneti nikakav napredak u kvalitetu fudbala.

– Skraćenje lige i promjena sistema ne donose ništa novo, naredne sezone liga neće biti kvalitetnija u odnosu na prethodnu. Savez donosi neke odluke koje ne pomažu većini klubova, umjesto da pokuša obezbijediti infrastrukturu i uslove za razvoj mladih igrača. U Prvoj ligi vlada velika besparica i to je glavni problem, pa klubovi neće moći da dovedu kvalitetne igrače i biće primorani da se oslanjaju na kadar iz mlađih kategorija koji nema kvalitet zbog toga što nema uslove za napredovanje. Kao glavne kandidate za ulazak u Premijer ligu BiH vidim Krupu i Rudar Prijedor koji su na vrijeme riješili finansije i bez većih trzavica odradili pripreme – istakao je Simić.

I bivši trener Borca, Kozare i Slobode iz Mrkonjić Grada Vule Trivunović ističe da skraćenje lige neće povćati kvalitet.

– Manje klubova ne donosi veći kvalitet. Treba pronaći generalnog sponzora lige, prenosi utakmica moraju da se vrate na radio i na televiziju, ako je to moglo odmah poslije rata sigurno može i sada. Konstantnim smanjenjivam lige izgubili smo centre poput Trebinja, Mrkonjić Grada, Foče… Klubovi iz tih gradova će tek da se suoče sa manjkom novca, jer će im finansiranje biti smanjeno zbog ispadanja u niži rang. Moje mišljenje je da nam treba liga od 16 klubova u kojoj se igra dvokružno. Svake godine sve je manje kvaliteta, novca i interesovanja kako ljudi u lokalnim zajednicama koje uglavnom finansiraju klubove, tako i publike – kaže Trivunović.

On je takođe mišljenja da će se za prvo mesto i povratak u Premijer ligu BiH boriti ekipe iz kanjona Vrbasa i grada na Sani.
– Krupa i Rudar Prijedor su jasno izrazili svoje ambicije i u pauzi dosta toga uradili, pa su svakako glavni pretendenti na titulu koja donosi viši rang. Još uvijek se ne zna šta će da bude sa Slogom, s kakvim timom će da počnu takmičenje i koliko će da ostanu u njemu. Ostali će se vjerovatno boriti da što prije obezbijede opstanak – mišljenja je Trivunović.

Vojvodić: Svako će moći svakog da pobijedi

Prošle sezone Darko Vojvodić je osvojio titulu prvaka Republike Srpske sa Borcem, a mišljenja je da će skraćenje lige povećati kvalitet.

– Promjena sistema i skraćenje lige sigurno će da poveća njen kvalitet, jer će deset klubova morati da dovede u svoje redove sve što vrijedi u Srpskoj, kao i kvalitetna pojačanja sa strane. Liga za prvaka i opstanak su se pokazale kao promašaj. Takmičenje bi trebalo da bude izjednačenije i svako će moći da pobedi svakoga. Glavni favorit je Krupa, dok će Modriča i Slavijada traže svoju šanseu iz drugog plana – tvrdi Vojvodić.

Kovačević: Smanjen prostor za mešetarenje

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević kaže da će se skraćenjem lige smanjiti mogućnost za mešetarenje.

-U ligi od 12 klubova ekipe od drugog do devetog ili desetog mjesta praktično da nemaju ambicija, a onda mogu da razmišljaju o tome da pomognu nekom iznad ili ispod sebe. Kada ih je manje onda nisu sigurni da će ostvariti zacrtano i samim tim igraju za sebe, smanjuje se prostor za mešetarenje. Svakako da je 27 utakmica, koliko će ekipe odigrati u predstjećoj sezoni, malo, ali treba da vodimo računa o suštinskim problemima. Na ovaj način će klubovima ostati više novca, koji mogu da ulože u omladinski pogon i infrastrukturu, a to će u budućnosti da donese plod kada su u pitanju rezultatski ciljevi – smatra Kovačević.

EuroBlic-srpskainfo.com