Poreska uprava RS trenutno provodi postupak javne nabavke konsultantskih usluga za potrebe analiziranja transakcija „ArselorMitala“ iz Prijedora i ispitivanja transfernih cijena u skladu sa pozitivnim propisima Republike Srpske.

Iz Poreske uprave RS saopštili su za Srpskainfo da je Vlada RS u junu ove godine donijela Zaključak kojim je dala saglasnost Poreskoj upravi RS da provede postupak javne nabavke, te da je on u toku.

– Dugotrajnost i složenost procesa navela je nadležne institucije da dodatno razmotre mogućnost pravilnog utvrđivanja poreske obaveze u odnosu na transferne cijene i poslovanje povezanih lica, imajući u vidu tržišnu opravdanost i relevantne pravne propise, uključujući i pravne stavove Okružnog suda Banjaluka i Ministarstva finansija – naveli su iz Poreske uprave RS.

Podsjećaju da je Poreska uprava Republike Srpske u 2015. godini, na osnovu izvršene kontrole zakonitosti i pravilnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, rješenjem utvrdila da poreski obveznik „ArselorMital“ Prijedor ima, osim prijavljenih, i dodatne poreske obaveze u iznosu od oko 49 miliona KM.

– Odlučujući o žalbi na predmetno rješenje Ministarstvo finansija RS je istu odbilo, pa je protiv tog rješenja poreski obveznik pokrenuo upravni spor pred Okružnim sudom u Banjaluci – objašnjavaju iz Poreske uprave RS.

Navode da je presudom suda predmet vraćen na ponovni postupak, pa je Poreska uprava donijela novo rješenje, koje je, po žalbi, Ministarstvo finansija Republike Srpske poništilo i vratilo na ponovni postupak.

Nabavka konsultantskih usluga za izradu studije transfernih cijena prijedorskog “Arselor Mitala” koštaće 160.000 KM.

Pored spornih poreskih obaveza prijedorskog “Arselor Mitala”, neizvjesno je šta će biti i sa njegovim rudarima.

Podsjećamo, iz “Arselor Mitala” najavili su da će od septembra smanjiti proizvodnju i otpustiti 300 radnika kako bi što duže kopali rudu u Omarskoj.

EuroBlic-srpskainfo.com