Na Međunarodnim književnim susretima “Šušnjar 2019” u Oštroj Luci istoimena nagrada je uručena književniku iz Banjaluke Predragu Bjeloševiću za cjelokupan književni opus, sa naglaskom na zbirku pjesama “Snivačima, iz nesna”.

Nagrada “Slovo Podgrmeča” dodijeljena je književniku iz Ugljevika Slobodanu Joviću za zbirku pjesama “Strah od savršenstva”.

Obje zbirke objavljene su u izdanju izdavačke kuće “Povelja” iz Kraljeva.

Bjelošević je zahvalio žiriju koji ga je, dodjeljujući mu nagradu “Šušnjar”, smjestio među srpske zavičajne patriotske pjesnike.

“To je društvo u kojem se osjećam prijatno i ponosno”, izjavio je Bjelošević.

On je potom pročitao svoje pjesmu “Igra bez ičega”, koju je predstavio prije 44 godine na prvim pjesničkim suretima na Šušnjaru.

“Iako je pisana u nekom drugom još gluvljem vremenu, čini se malo je izgubila od svojih direktnih ili metaforičkih poruka”, istakao je Bjelošević.

Jović je rekao da njegova knjiga govori o strahu od savršenstva koje nameće savremena civilizacija koja ukida bilo kakav vid humanosti i empatije.

“Nagrada mi je draga jer skreće pažnju na moje djelo, a posebno kada sam vidio koji su do sada pisci dobili tu uglednu nagradu”, naveo je Jović.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar, koji je uručio nagrade dobitnicima, rekao je da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

“Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina Srba i Jevreja predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirepi način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu”, rekao je Stanar.

On je dodao da, osim toga, ova manifestacija nosi i izuzetan kulturni kvalitet, što je prepoznato kako kod književnika, tako i mještana Oštre Luke.

Na ovogodišnjoj književnoj manifestaciji “Šušnjar” učestvovali su i Boro Kapetanović, Veroljub Vukašinović, Dejan Aleksić, Zdravko Kecman, Zoran Kostić Jovanka Stojčinović Nikolić, Lazar Tica, Milica Kralj, Mihajlo Orlović i Nataša Vrućinić.

Kao gosti “Šušnjara 2019” učestvovali su tradicionalno i zavičajni pisci članovi Srpskog kulturnog društva “Petar Kočić” iz Kranja.

Tokom ove večeri predstavljena je Monografija Šeste sanske brigade o kojoj su govorili autor Radovan Jović i književnik Boro Kapetanović.

Književne nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se u znak sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu na Ilindan – 2. avgusta 1941. godine, u selu Kruhari u opštini Sanski Most.

Organizator 44. Međunarodnih književnih susreta “Šušnjar 2019” je opština Oštra Luka.

SRNA

Povezane vijesti

Književni susreti na Kozari: Održana književna tri... U okviru ovogodišnjih 47. Književnih susreta na Kozari večeras je u prijedorskom pozorištu održana književna tribina pod nazivom "Crtice iz prošlosti"...
Muzej Kozare Prijedor: Otvorena izložba radova nas... Izložba radova nastalih na 13. likovnoj koloniji "Sreten Stojanović" otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u Prijedoru i tridesetak izloženih radova likov...
Prijedor: Odigrana predstava “BH Brodvej ... U Prijedoru je odigrana predstava "BH Brodvej - Moja pjesma". Predstavu su postavili američki umjetnici, muzički režiser Rajan Nelson i reditelj Ad...
“Nije čovjek ko ne umre” otvara 67. sezonu Pozoriš... Predstava “Nije čovjek ko ne umre” je tragikomedija o grupi ljudi koji se nalaze zatočeni u jednoj bolnici. U tom komadu je jedna vrlo uslovna metafor...
Održan mali poetski čas na Paležu Članovi Organizacionog odbora 47.Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović 19...
Kino Kozara-Repertoar: Ono – Drugo poglavlje Film – Ono: Drugo poglavlje Termin – od 12.09.-18.09. u 21.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje –165 minuta Žanr – Horor Originalni naziv filma – ...
Kino Kozara-Repertoar: Delirijum tremens Film – Delirijum tremens Termin – od 12.09.-18.09. u 19.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje –112 minuta Žanr – Drama Uloge – Tihomir Stanić, Gori...
Mjuzikl “Moja pjesma” u Pozorištu Prij... U okviru projekta "BH Broadway Musical Spelling Bee" Ambasada SAD-a u BiH, u saradnji sa partnerima, i ove godine realizuje kabare/mjuzikl pod nazivom...