Nekoliko stotina preživjelih logoraša kao i članova porodica ubijenih i nestalih Prijedorčana prisustvovalo je komemorativnom skupu na mjestu nekadašnjeg logora Omarska koji se nalazio u krugu rudnika, a čije raspuštanje je počelo 6.avgusta prije 27 godina.

Prema tadašnjoj evidenciji uprave logora u Omarskoj je bilo zatočeno 3.334 lica, od toga 37 žena i 28 maloljetnih lica.

U Knjizi nestalih opštine Prijedor koju je izdalo Udruženje Prijedorčanki “Izvor” 2012. godine objavljen je podatak da je u logoru Omarska 458 zatočenika ubijeno ili su zadnji put tu viđeni živi.

Među ubijenima je bilo i pet žena.

Na prozoru “Bijele kuće” ostavljene su dvije spomen-ploče, jedna koju su pripremili organizatori i jedna koja je stigla iz Beograda.

Nakon toga ispred objekta je položeno cvijeće te su u vazduh pušteni bijeli baloni s imenima stradalih, čime su prisutni završili obilježavanje 27 godine od početka raspuštanja logora Omarska i odavanje počasti onima koji to nisu dočekali.

Komemoraciju u Omarskoj organizovali su Udruženje logoraša Kozarac, Udruženje logoraša “Prijedor 92”, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banjaluka uz podršku Saveza logoraša BiH.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com