Da je Dom zdravlja Prijedor ostvario realnu dobit u 2018. godini od 846.217 KM potvrđeno je izvještajem nezavisnog revizora, izjavila je danas direktorka ove institucije Slavica Popović, povodom navoda Dalibora Pavlovića, šefa Kluba odbornika SNSD u Skupštini Grada Prijedora i šefa poslovnice FZO RS u Prijedoru.

– Nije tačno da smo platili porez na dobit u iznosu od 80.000 KM, jer su javne ustanove oslobođene plaćanja poreza na dobit. Za usluge koje se ne smatraju zdravstvenim uslugama Dom zdravlja je za 2018. godinu platio 215,90 KM poreza na dobit – istakla je ona.

Takođe, negirala je tvrdnju da je Dom zdravlja u 2017. imao gubitak od preko 300.000 KM.

– Ostvarena je zapravo realna dobit u iznosu 664.868 KM, što je takođe potvrđeno i izvještajem nezavisnog revizora za 2017. godinu – dodaje Popovićeva.

Dom zdravlja je, tvrdi ona, sa postojećim tekućim sredstvima sposoban da u budućem periodu sve obaveze, i kratkoročne i dugoročne, servisira u roku, jer su akumulirana sredstva značajno veća od obaveza.

– Koeficijent opšte likvidnosti, odnos obrtne imovine i tekućih kratkoročnih obaveza, iznosi 2,43 KM. To znači da je svaka marka obaveza pokrivena sa 2,43 KM tekućih sredstava. Kada se posmatraju dugoročne obaveza, obrtna imovina u odnosu na dugoročne obaveze, taj koeficijent je 1,24 – kaže Slavica Popović.

Dodaje da obaveze prema FZO RS i Vladi postoje.

– Obaveze su preuzete po osnovu Odluke o davanju zajma FZO RS, kojom je Vlada odobrila sredstva Fondu zdravstvenog osiguranja RS. Na osnovu ove Odluke je FZO RS zadužio Dom zdravlja Prijedor sa ukupno 2.279.244,97 KM. Na osnove ove odluke su zadužene sve zdravstvene ustanove u RS, a sredstva su doznačena svim zdravstvenim ustanovama zbog povećanja plata u 2008. Ovom odlukom je iznos koji je doznačen za povećanje plata prebačen na teret zdravstvenih ustanova. Od tada pa sve do danas Dom zdravlja Prijedor na vrijeme izmiruje sve obaveze prema FZO po dostavljenom anuitetnom planu. FZO umanjuje mjesečnu tranšu Domu zdravlja za svaki mjesec po osnovu naprijed navedenog – objasnila je direktorka Doma zdravlja.

Navodi da su obaveze prema Vladi RS sredstva vezana za zajam koji je Vlada dala Fondu zdravstvenog osiguranja RS, ali da ta sredstva još nisu konvertovana u kredit.

Čak je, sa zadnjim danom u 2018, FZO RS ostao dužan Domu zdravlja Prijedor 404.768, 49 KM.

Što se tiče navoda Dalibora Pavlovića o dugovanju za struju, u iznosu od 180.000 KM, Slavica Popović potvrđuje taj podatak.

– Dug za struju je naslijeđen iz prethodnog perioda kada je iznosio 468.000 KM. Otplata je počela 31. januara 2012, a završava 25. decembra 2021. Sve rate se redovno izmiruju uz plaćanje redovne mjesečne potrošnje za utrošenu električnu energiju – rekla je direktorka Doma zdravlja Prijedor.

Podsjetila je da je dolaskom na mjesto direktora ove ustanove zatekla dug od 4.749.279,96 KM.

– Bilo je nemoguće održati finansijsku stabilnost ustanove, pa smo bili primorani da zaposlenima damo minimalni koeficijent, u skladu sa zakonom. Ubrzo je uslijedio oporavak, a kada su stečeni uslovi, uspjeli smo nadoknaditi zaostali lični dohodak. Svi radnici danas imaju maksimalne koeficijente, unutar platnih razreda. Plate su redovne, isplaćuju se i sve druge naknade, a ostalo je još samo pitanje jubilarnih naknada – tvrdi Slavica Popović.

Na konferenciji za medije dala je i podatak da su za 9 godina otišla 23 medicinska radnika, ali da Dom zdravlja ne može samostalno da stvara uslove kako bi se „spriječili“ odlasci u inostranstvo.

EuroBlic-srpskainfo.com