Novinarka Bojana Majstorović je dana 01.08.2019. godine, tendeciozno objavila tekst “nakićen” lažnim informacijama, kako bi podmuklo i nečovječno oblatila jednu izuzetno važnu službu Doma zdravlja Prijedor, a to je pedijatrija, koja svaki dan odradi lavovski posao za 2864 registrovana djeteta grada Prijedora.
Ovaj broj je gotovo duplo veći nego broj koji je registrovan u drugoj zdravstvenoj ustanovi, a koja takođe ugovara usluge zdravstvene zaštite djece u Prijedoru.

Na pedijatriji Doma zdravlja Prijedor je prošle godine obavljeno ukupno 27.283 pregleda djece, pruženo 1678 usluga parenteralne terapije (injekcije, inhalacije..), te 3980 vakcina.

Do 30.06.2019. godine ukupno je pregledano je 12.168 djece, 477 usluga parenteralne terapije i 3760 vakcina.

Na pedijatriji zdravstvenu uslugu pružaju tri pedijatra-Prim.d r Azra Pašalić, Prim. dr Divna Milić i dr Mirjana Talić Đurđević.

Za pokazan kvalitet rada i zasluge za unapređenje pedijatrijske zdravstvene zaštite, Komora doktora medicine RS je Prim. dr Divnu Milić nagradila Poveljom za primarnu zdravstvenu zaštitu.

O kvalitetu našeg rada govori broj registrovane djece, a time i povjerenje roditelja koje smo svojim radom izgradili.

Dotična novinarka je iznošenjem neprovjerenih informacija i laži, smišljeno, mučki, nečovječno, a sa određenim ciljem, koji samo ona zna, pokušala da oblati naš samoprijegorni rad na kome izgaramo do zadnjeg atoma.

Fond zdravstvenog osiguranja finansira i zdravstvenu ustanovu “Hannah” kao i našu službu shodno broju registrovane djece od 0-6 godina života.
Zdravstvena ustanova “Hannah” dobija novac za djecu koja je registrovana u njihovoj ustanovi, a naša ustanova za djecu koja su se registrovala za liječenje u Pedijatrijskoj službi Doma zdravlja Prijedor.

Naši pacijenti povremeno budu u situaciji da se pregledaju u ZU “Hannah” i tamo takođe plate pregled pedijatra, kao i djeca registrovana ZU “Hannah” kada se jave na pregled u našu pedijatrijsku službu, jer ponavljam, Fond zdravstvenog osiguranja i jednoj i drugoj ustanovi doznačuje sredstva za lično registrovane pacijente.

Mi ne ugovaramo finasiranje i ne dobijamo novac za pacijente koji su registrovani u ZU “Hannah” niti oni za naše, i iz tog razloga se vrši naplaćivanje pregleda od pacijenta ukoliko se isti jave na pregled pedijatru u ustanovu u kojoj se nisu registrovali, jer svako dobija novac za svoje pacijente.
Po tom osnovu je pacijentu D.D objašnjeno zašto treba da plati pregled za svoje dijete, i da isti iznos može refundirati u FZO, a ne kako imenovana kaže “po nalogu direktorice”, što je notorna laž da bi negativni efekat bio što veći.

Novinarka navodi da pacijent nije dobio fiskalni, već samo blok račun i tome se čudi, a kako bi dotični refunfirao novac od FZO da taj račun nije bio validan?
Navedenog dana je Prim. dr Azra Pašalić uredno pregledala dijete, znači djetetu je pružena adekvatna zdravstvena usluga, a tek nakon nakon toga i naplaćen pregled. U svom tekstu dotična novinarka lažno iznosi da je pregled naplaćen prije pružanja zdravstvene usluge.

Dijete nije imalo temperaturu 40°C kako lažno navodi novinarka Majstorović, niti je bilo vitalno ugroženo. U pitanju je bila lakša upala gornjih disajnih puteva, praćena umjereno povišenom temperaturom (37,4°C), koliko je dežurna sestra izmjerila.

Djetetu je ordinirana odgovarajuća terapija s preporukom da se u ponedjeljak javi izabranom pedijatru. Da je dijete bilo vitalno ugroženo isto bi bilo upućeno na daljnje liječenje u bolnicu.

Zarad nekih drugih ciljeva, sve je glorifikovano lažnim informacijama.

Prim. dr Azra Pašalić i sestra Kečan Milica dale su svoje opširno objašnjenje cijele situacije koje je proslijeđeno i ocu D.D.

Cijeli tok pregleda i kontakt i razgovor sa roditeljima bio je ležeran, tako da je i doktorici i sestri prosto neshvatljiva reakcija oca djeteta.

Jasno je kao dan da je nekome palo na pamet da ovaj uobičajeni pregled “nakite” lažnim informacijama i insinuacijama iskoriste da bi izvršile napad ne samo na našu direktoricu, nega i nas radnike pedijatrije i radnike cijelog Doma zravlja.

Odakle novinarki Bojani Veselinović Majstorović pravo da blati na tako nizak način našu direktoricu koja je Dom zdravlja Prijedor pod svojim vođstvom dovela do toga da je on među tri najbolja doma zdravlja u Republici Srpskoj i to po svim parametrima uspješnosti.

Naš dom zdravlja se navodi kao uzorna ustanova za primjer drugima. Kod nas dolaze delegacije iz drugih domova zdravlja RS da se obuče i vide kako treba voditi jednu ustanovu da bi bila uspješna.

Zlatna vodilja je naša direktorica koja se lavovski bori i zato je stvorila jednu ustanovu za primjer i ponos cijele RS.

PEDIJATRIJSKA SLUŽBA DOMA ZDRAVLJA PRIJEDOR