Svetom liturgijom u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Sanskom Mostu i parastosom u Spomen-kompleksu Šušnjar u petak je nastavljeno obilježavanje Ilindanskih dana, kojima opština Oštra Luka obilježava svoj dan i slavu Svetog proroka Iliju.

Položeni su i vijenci žrtvama ustaškog terora na lokacijama Milin birt i Klaonica i cvijeće u Spomen-sobi u Oštroj Luci.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar izjavio je da prisustvo potomaka žrtava koje su stradale 2. avgusta, 1941. godine tokom Drugog svjetskog rata govori da će sjećanje na njih živjeti.

“Očigledno je da neki misle da svojim nečinjenjem mogu promijeniti prošlost, ali prošlost se promijeniti ne može”, rekao je Stanar novinarima u Sanskom Mostu osvrćući se na zapuštenost spomenika podignutog u znak sjećanja na 5.500 Srba, Jevreja i Roma ubijenih ovdje na Ilindan 1941. godine.

On je podsjetio da je Šušnjar 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH i da bi, kako je rekao, i zbog toga trebalo voditi računa o njegovom stanju.

Stanar je istakao da su se opština Oštra Luka i Srpska pravoslavna crkva zajedno pobrinule da se obilježava današnji datum.

“Apeli koje svake godine šaljemo ne nailaze na razumijevanje nadležnih”, dodao je Stanar.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milan Torbica rekao je da je nakon Jasenovca i Garavice kod Bihaća, Šušnjar treće stratiše po broju srpskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

“Mi ćemo insistirati da uđe u kalendar od republičkog značaja, iako se nalazi na području Federacije BiH”, rekao je Torbica.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakao je da se mora pronaći način kako bi spomenik bio obnovljen jer je iz godine u godinu u sve lošijem stanju.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš rekao je da je Šušnjar jedno od srpskih stratišta kakva su se srpskom narodu dešavala kroz istoriju, ističući da je danas dan sjećanja na sve srpske žrtve koje ne smiju biti zaboravljene.

“Apeli za uređenje Spomen-kompleksa upućivani su i najvjerovatnije se to može završiti uz jedan konkretan dijalog i razgovorom doći do konačnog rješenja”, dodao je Miljuš.

Ilindanski dani počeli su u četvrtak prijemom za najbolje učenike kod načelnika opštine, a zatim Književnim susretima “Šušnjar 2019”.

Manifestacija će biti završena u nedjelju, 4. avgusta, 247. Grmečkom koridom na Popovića brdu.

SRNA