Pijaca u prijedorskom naselju Pećani, koja ovih dana proslavlja svoj treći rođendan, najbolji je primjer nepromišljenog ulaganja prouzrokovanog nedostatkom vizije i struke.

Već sada je jasno da je najljepša pijaca u okruženju, kako su se pojedini usudili da je nazovu, promašen projekat, a da je oko tri miliona maraka koliko je uloženo u nju, jednostavno rečeno, bačeno.

Da je tako govori i činjenica da je tek svaka peta tezga popunjena, a kako kupcima nema puno šta da se ponudi, jasno je da ni oni neće imati interes da dolaze.

Da bi jedan ovakav objekat bio ekonomski održiv neophodno je da bude na atraktivnoj lokaciji, da bude dobro i namjenski opremljen, da se zakupci bore za tezge, a da kroz pijacu kupci cirkulišu kao kroz mravinjak. Pijaca u Pećanima od svega navedenog nema ništa, a ako se ništa ne promijeni, ostaće samo hrpa napuštenog betona.

Prva i eliminaciona greška napravljena je na samom početku kada je grad nezavršen objekat vrijedan tri miliona maraka predao na upravljanje javnom preduzeću koje posluje na ivici likvidnosti i tako mu stavio još jedan kamen oko vrata.

Već prva zima i ozbiljniji minus otjerali su pola zakupaca koji su shvatili da im se ne isplati mrznuti na promaji, a sve to još i plaćati. Dobar dio njih više se nikada nije ni vratio.

Čudne su i navike ljudi. Nova pijaca je izgrađena samo stotinak metara od stare koja je veoma dobro radila, ali je ova zavučena pa kupcima više ne privlači pažnju.

Jedna tržnica u Prijedoru je već propala, a nalazi se u naselju Urije. Neko pametan se sjetio pa ju je preuredio u dječje igralište i tako oplemenio beskoristan prostor. Možda ne bi bilo loše to isto uraditi i u Pećanima.

Nezavisne novine