Područna Zanatsko-preduzetnička komora Prijedor ponovo je danas pozvala institucije i organe Republike Srpske da onemoguće neregistrovano vršenje djelatnosti kako bi se suzbile siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

“Nosilac ovih aktivnosti kao temeljni stub moraju biti kontrolno-inspekcijski organi uz veliku i nesebičnu pomoć svih institucija kao i samih građana”, saopštio je upravni odbor ove komore.

Povod za obraćanje javnosti bili su medijski napisi o novim pravilima ugostitelja zbog straha od kazni inspekcija zbog “donošenja torti na razne proslave iz kućne radinosti i od neregistrovanih subjekata, te nelegalnog rada raznih animatora, fotografa i dekoratera”.

“Priča dalje kaže da ima veliki broj žena koje torte, a i ostale delicije, već dugi niz godina prave u kućnoj radinosti, u sumnjivim sanitarno-tehničkim uslovima, oglašavaju se na društvenim mrežama i sasvim lijepo žive od toga, ali ne kaže da one sve što zarade stave u svoj džep, a državi ništa”, navodi se u saopštenju.

Iz Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor ističu da je ista situacija i sa neregistrovanim frizerima, mesarima, limarima, zidarima, tesarima, električarima, mehaničarima, taksistima, cvjećarima, piljarima, zlatarima, knjigovođama i radnicima na završnim radovima u građevinarstvu.

“Široka je lepeza onih koji rade u sivoj zoni i nanose veliku štetu, kako državi, tako i registrovanim preduzetnicima. Najveća šteta nanosi se penzionerima, zdravstvenom i obrazovnom sistemu i ljudima u stanju socijalne potrebe, kao i ukupnom razvoju društva”, navodi se u saopštenju.

Upravni odbor Područne Zanatsko-preduzetničke komore Prijedor podsjeća da je u maju prošle godine organizovao okrugli sto o sivoj ekonomiji i nelojalnoj konkurenciji sa kojeg su zaključci i dalje aktuelni.

“Podršku sivoj ekonomiji daje tolerantan odnos države prema prometu robe bez fiskalnog računa putem interneta, brze pošte, prodaje voća i povrća iz uvoza, te ostale robe na pijacama”, stav je prijedorskih zanatlija i preduzetnika.

Oni podsjećaju da se registrovane zanatlije i preduzetnici nalaze u legalnim privrednim tokovima, zapošljavaju sebe i druge, plaćaju obaveze državi i traže manje represivnih mjera i kažnjavanja, a više podrške i preventivno-savjetodavne kontrole odnosno da se fokus rada kontrolnih organa sa registrovanih prebaci na neregistrovane i tako vršenje djelatnosti dovede u legalne tokove.

Temom pooštravanja uslova u ugostiteljstvu za organizovana slavlja bavili su se odbornici Skupštine grada Prijedora u aktuelnom času posljednjeg zasjedanja, održanog 17. jula, iznoseći negodovanje zbog najava da će se na svadbe, rođendane i krštenja koja se organizuju u ugostiteljskim objektima moći donositi samo torte proizvedene kod registrovanih poslastičara uz odgovarajući račun.

SRNA