ŠA Fest je posvećen Daliboru Popoviću Mikši, našem prijatelju kojem dugujemo mnogo, a ideja je da se kroz muziku i umjetnost sjećamo Mikše i upravo radimo ono u čemu je on najviše uživao, muzika, zabava, dobra žurka, dobro društvo i iskrena emocija – kaže Goran Krivić, predsednik Udruzenja Ša Fest i član organizacionog tima festivala.

U okviru manifestacije Kulturno ljeto, a uz podršku Grada, Turističke organizacije Prijedor, te partnera i prijatelja festivala, ŠA Fest ove godine počinje ŠA ulicom 7. i 8. avgusta i nastavlja se sa dvije festivalske noći 9. i 10. avgusta u Ljetnoj bašti u Prijedoru.

– Naš festival je poseban jer takav jednostavno mora da bude zbog imena koje nosi i zbog cilja kojem strijemi. Prošla godina bila je dokaz da Prijedor zna da cijeni i poštuje svoje sugrađane, da njeguje uspomenu i da uživa u istinski kvalitetnoj muzici. Baš zbog toga odlučili smo da idemo dalje, da se još više širimo i otvorimo vrata jednoj lijepoj regionalnoj kulturnoj priči, uz naš motiv i ovogodišnji slogan festivala “ŠA Goes On!” – navode iz ŠA Fest organizacionog tima.

Ovogodišnji festival biće upotpunjen i posebnom “ŠA ulicom” u kojoj će se, kako organizatori kažu, “razmjenjivati umjetnost od trga do trga, od uha do uha i od oka do oka”. Posebno osmišljeni muzički i pozorišni stejdž i art kutak koji će ugostiti mnoga poznata muzička, glumačka i umjetnička imena, pretvoriće tih dana grad na Sani u kulturni centar regije.

Kulturno-umjetnički sadržaji

Kako navode organizatori, ŠA ulica ponudiće bogat kulturno-umjetnički program na tri punkta u glavnoj ulici.

– Ispred Galerije Prijedor u “Addiko Art kutku” prolaznici će uživati u radovima nastalim u likovnoj koloniji Mikšinih kolega sa klase, upoznati se sa linorezom, ali i pratiti kako nastaje vajarsko djelo u rukama vajara Bojana Mikulića, dok će učenici škole slikanja Borisa Eremića i Zorana Radonjića pokazati svoje slikarske vještine. Najmlađi Prijedorčani će u ovom umjetničkom kutku moći da naprave prve figure od gline ili naslikaju svoj prvi akvarel u kreativnoj radionici Centra znanja “Obrazovalište” – rekli su organizatori.

Idući dalje do malog trga, prolaznici će uživati u bogatom i nesvakidašnjem programu “Sensation muzičkog stejdža” na kojem će tih dana između ostalih nastupiti: Orkestar harmonika “Sky Glory”, “Bendoneon square”, “Combine quartet”, “Ketpool” i “Bećari”.

Na glavnom trgu ljubitelje pozorišta očekuje “Teatar stejdž” na kojem će prvo veče nastupiti polaznici škole glume Deana Batoza, a nakon domaćih glumačkih mladih snaga, organizatori ŠA Festa i ŠA ulice obećavaju sat vremena smijeha uz Đuru i njegovu “Đurologiju”.

– Sljedeće veče, 8. avgusta, nakon radionice Edukativno kreativnog centra “Jakša” za najmlađe prolaznike, moći ćete uživati u predstavi “Cijelo tijelo tu me boli” pozorišta Jazavac iz Banjaluke. A nakon ŠA ulice slijedi i ŠA Fest “Powered by Jelen”. U toku dvije večeri nastupiće “Partibrejkers”, “Irie FM”, “Stuttgart Online”, “LET 3”, “Smok Mardeljano”, “Sajana”, “M.O.R.T.”, “Zoster”, “Vojko V”, “TBF”, “Mikri Maus & Bvana”. Za after parti pobrinuće se “DJ Inis” i “DJ Fat V” – dodaju.

Ulaznice za ŠA Fest 9. i 10. avgusta mogu se nabaviti onlajn na kupikartu.ba ili putem prodajnih mjesta širom BiH. Prihod od prodatih ulaznica i ove godine ide u Fond Dalibor Popović Mikša koji za cilj ima podršku kulturi i umjetnosti kroz koncerte, stipendije, kupovinu instrumenata, organizaciju izložbi, podršku talentovanim umjetnicima i sl. Broj mjesta u Ljetnoj bašti je ograničen, zato organizatori pozivaju da posjetioci osiguraju svoje mjesto na vrijeme.

Besplatan prevoz na Festival

Prema riječima organizatora, saradnjom sa Željeznicama RS za oba dana festivala obezbijeđen je i besplatan prevoz ŠA vozom na relacijama Banjaluka – Prijedor – Banjaluka i Novi Grad – Prijedor – Novi Grad.

Sve što je potrebno za besplatno putovanje “ŠA vozom”, čiji će red vožnje biti objavljen pred početak festivala, jeste da putnici na vrijeme obezbijede ulaznicu za festival koja će im, osim mjesta na “ŠA festu”, obezbijediti i mjesto u vozu. Red vožnje “ŠA voza” biće u skladu sa satnicom prve i druge festivalske večeri.

– Smatramo da je ovaj način putovanja nepravedno zapostavljen, a jedan je od najsigurnijih i najudobnijih prevoza. Ne želimo da nakon festivala sedate u svoje automobile i zato vam nudimo da, uz kupljenu ulaznicu, bezbijedno doputujete na “ŠA fest” i vratite se nazad – objasnio je Goran Krivić.

“ŠA fest” osnovan je prošle godine u znak sjećanja na Dalibora Popovića Mikšu, frontmena grupe “Tatu” i akademskog slikara, koji je preminuo u 37. godini. Ovo je drugi ŠA Fest, ali iako je tek drugi, već je postao veoma poznat.

– Prijedoru je trebao ovakav festival. Nažalost pokrenut je tužnim povodom, ali pokrenuo je jednu pozitivnu lavinu u ovom gradu. Dobijamo mnogo upita od poznatih i manje poznatih bendova iz cijele regije, da sviraju na ŠA Festu. Moram da kažem da smo se ove godine zapitali da li će Ljetna bašta u Prijedoru biti dovoljna da primi sve koji žele da dođu. Emocija koju nosi ŠA Fest, čini ga drugačijim. Naša želja je da ovo bude vodeći Festival regije, da se širimo i rastemo, ali o tome ipak odlučujete vi – rekao je on.

Podržavaju školovanje umjetnika

– ŠA Fest nije “samo još jedan od” mnogobrojnih festivala. Ono što ovaj Festival čini drugačijim je i to da svi vi koji dođete na ŠA Fest i kupite ulaznice, postajete svojevrsni filantropi. Prihod od prodatih ulaznica i pića na Festivalu usmjerava se u Fond Dalibor Popović Mikša kojim raspolaže Udruženje ŠA Fest, a koji će školovati talentovane umjetnike i muzičare, koji će svake godine praviti nove kulturne i umjetničke podvige i održavati ŠA Fest priču. Ovaj Festival se radi srcem – rekao je Krivić.

EuroBlic-srpskainfo.com