Prijedorski bajkeri, koji su 5. jula krenuli na pokloničko putovanje u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Grčku, nakon 2.800 pređenih kilometara vratili su se u svoj grad.

NJih 18, koji su u Prijedor stigli noćas, složni su u jednom – nisu se pokajali i opet bi krenuli u istu avanturu.

Jedan od članova ove bajkerske ekspedicije Goran Vranješ kaže da je utisaka i lijepih uspomena toliko da je teško nešto izdvojiti.

“Mnogi od nas su prvi put bili u manastiru Žiča kod Kraljeva o kojem smo čuli samo iz priča i čitali u udžbenicima. Biti pred tim monumentalnim zdanjem, koje je još u 12. vijeku podigao prvi srpski kralj iz dinastije Nemanjića – Stefan Nemanjić, nešto je što treba doživjeti”, navodi Vranješ.

Vranješ dodaje da ih je put doveo i do Kumanova, gdje su ih ugostili piloti koji dolaze u Prijedor na sportska takmičenja.

“Put nas je dalje vodio do Soluna, gdje nas je dočekao otac Partenijus, inače počasni građanin Prijedora čije gostoprimstvo ćemo dugo pamtiti. Onda smo išli do mjesta Janesos, gdje smo čekali brod za Hilandar”, priča Vranješ.

On ističe da ih je među monasima na Hilandaru dočekao i Prijedorčanin Pajsije, a koji na Hilandaru boravi već 15 godina.

“Tamo smo bili dva dana, a potom smo otišli na prelijepo Dojransko jezero. Išli smo u Bugarsku kod `ruskih vukova` na motorijadu u mjesto Ćustendil, a onda i u Petrovac na Mlavi, gdje se, takođe, održavala motorijada”, kaže Vranješ.

Vranješ navodi da ih je zahvatilo i nevrijeme na Halkidikiju.

“Našli smo se u vrtlogu neviđenog nevremena. Motori su nam bili potopljeni u vodi, ostali smo bez šatora gdje smo noćili, kombi samo što se nije prevrnuo. Šta smo mogli – pomagali smo mještanima da im vjetar ne odnese tende i ne razbije prozore i ošteti terase. Bilo je strašno”, ispričao je Vranješ.

Organizator ovog putovanja bio je Moto-klub “Otpisani”, a učesnici ove avanture kažu da će detalji biti pretočeni u jednu putopisnu video-priču koju će rado gledati sve do polaska u novu, treću avanturu na motorima.

Prijedorsku bajkersku ekspediciju činili su snimatelji, novinari, glumci, privrednici, piloti i muzičari.

SRNA
Foto – MK Otpisani Prijedor