Iako se bliži 1. septembar, kada bi trebalo da počne primjena novog plana rada, koji obuhvata otpuštanje 300 radnika kompanije “ArcelorMittal” Prijedor, niko u toj firmi još ne zna da li je na spisku onih koji bi mogli izgubiti posao.

To je za “Nezavisne” potvrdio sindikalni vođa preduzeća Saša Kukolj, koji ističe da su zaposleni na svojim radnim mjestima te da prate situaciju.

“Pratimo da li će doći do kakvih dogovora i u kom smjeru sve ovo ide. Radnici su, naravno, zabrinuti, ne znaju kojom sistematizacijom će se odlučivati o ostanku broja ljudi u preduzeću niti kako će se dalje odvijati proces rada”, napominje predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Prijedor.

Koji su naredni potezi kompanije, nije siguran ni Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata metalaca i rudara RS, koji ističe da su oni protiv otpuštanja radnika.

“Tražimo i od ‘ArcelorMittala’ i od Vlade da probaju naći način kako da to prevaziđu. Nadam se da će se rješenje iznaći i da do otpuštanja radnika neće doći”, rekao je Belenzada za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, otpuštanje 300 radnika prouzrokovalo bi višestruke posljedice.

“Pazite, nije u pitanju samo 300 radnika. Neki od njih imaju i kredite. Osim toga, postoji još jedna opasnost, a to je da, ako se radi o mlađim ljudima, oni odu vani”, upozorio je Belenzada.

Nakon ranijih sastanaka, na kojim je bilo riječi o prevazilaženju novonastale situacije, sve se svelo na želje.

Tako su predstavnici Vlade Srpske izrazili očekivanje da će kompanija “ArcelorMittal” Prijedor povući najavljenu odluku o otpuštanju radnika, koja je, kako je ocijenjeno, veoma štetna, kako za grad Prijedor tako i za RS u cjelini.

Iz kompanije “ArcelorMittal” do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti komentar, ali su nam ranije rekli da i oni žele naći najbolja rješenja i donijeti najracionalnije odluke.

“Nažalost, suviše dugo egzistira neizvjesna i nesigurna situacija i kompanija je opredijeljena da se konačno dođe do jasnih pozicija i čvršće osnove za određivanje strategije i daljih koraka. Mi želimo zajedno da pronađemo najbolja rješenja za dugoročni rad i mislimo da je to moguće uz obostrano angažovanje i iskrenu želju za prevazilaženje trenutnih problema, a na dobrobit radnika i njihove budućnosti”, rekli su ranije iz kompanije “ArcelorMittal”.

Podsjetimo, kako je početkom maja najavljeno, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude, 300 radnika preduzeća “ArcelorMittal” Prijedor ostaće bez posla.

Saopštila je to kompanija “ArcelorMittal Europe”, te zabrinula oko 800 zaposlenih u prijedorskom rudniku.

Kompanija je tada navela da je zbog neizvjesnosti u vezi sa dugoročnom budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru “ArcelorMittal” Prijedor morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, a kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem periodu.

Dodali su da će smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje efektivni vijek rudnika Omarska biti produžen do 10 godina. Bez preduzimanja ovih mjera, kako su istakli, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine.

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Prijedor: Od iduće sedmice klizalište i škola kliz... Na platou LJetne bašte u Prijedoru iduće sedmice počeće sa radom klizalište i škola klizanja, a zvanično otvaranje najavljeno je za utorak, 17. decemb...
Aplauzi publike na prijedorskoj premijeri komedije... Sinoć je pred prijedorskom publikom u kinu “Kozara” premijerno prikazan film "Srećan put, komšija". Svoj utisak gledaoci su najbolje dali velikim a...
Prijedor: Pomozimo Mladenu Paukoviću – ̶... Liječenje u Istanbulu i Rimu nije pomoglo Prijedorčaninu Mladenu Paukoviću, koji od rođenja boluje od rijetkog kožnog oboljenja - bulozne epidermolize...
Petak – 13. decembar: Isključenje struje na ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 13. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača n...
Grad Prijedor: U nedjelju proba sirena sistema za ... Obavještenje građanima Prijedora U skladu sa Pravilnikom o uzbunjivanju i postupanju građana u slučaju opasnosti ("Službeni glasnik Republike Srpsk...
Narodna skupština RS usvojila Odluku o izradi Plan... Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić koja su bila predviđena zato što nače...
Četvrtak – 12. decembar: Isključenje struje ... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog četvrtka, 12. decembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošač...
Prijedor: Novi tender za izgradnju sekundarne vodo... Grad Prijedor raspisao je novi tender za izbor izvođača radova na izgradnji dijela vodovodne mreže u naselju Vrbice. "Procijenjena ukupna vrijednos...