Mlada Prijedorčanka Šejla Ganić, koja za sebe kaže da je rođeni izviđač, uveliko se priprema za učešće na 24. svjetskom skautskom džemboriju, koji će od 22. jula do 2. avgusta biti održan u izviđačkom kampu u Zapadnoj Virdžiniji, gdje će ona biti jedini predstavnik Srpske.

Ova ambiciozna sedamnaestogodišnjakinja članica je Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” i odličan je učenik Medicinske škole.

– Godinama maštam o tome i uvijek sam se nadala da ću biti jedan od odabranih izviđača koji će ići na ovaj izviđački izazov. Amerika, džembori, skauti sa svih strana svijeta i ja. To je nešto što mi je bila motivacija da počnem sa pripremama još 2016. godine – kaže Šejla.

Dodaje da se pripremala na brojne načine, počevši od toga da je sama sebi napravila kasicu i štedjela svaki dan po marku od užine.

– Roditelji su mi, umjesto nekom drugom radniku, platili dnevnicu za berbu jabuka u našem voćnjaku, a pohađala sam i kurseve njemačkog i engleskog jezika te se fizički i intelektualno pripremala za razne izazove koje džembori nosi sa sobom. Na kraju sam ubijedila roditelje da me puste na tako dalek put – sa osmijehom na licu priča mlada Prijedorčanka.

Smatra da je samim tim što je sakupila novac za prvu ratu i obavila i druge istraživačke aktivnosti, zaslužila da ide put Amerike. Tako misle i njeni drugari u odredu izviđača “Dr Mladen Stojanović”.

– Bila mi je čast da napišem preporuku za Šejlu, s obzirom na to da je riječ o samostalnoj, svestranoj, odgovornoj i nadasve humanoj osobi, koja je bila pokretač mnogih aktivnosti u našem odredu. Time nam je priredila niz lijepih trenutaka koje smo provodili zajedno u nekoj od akcija. Posljednja od tih aktivnosti bila je akcija prikupljanja sredstava i garderobe da bi polaznici Centra “Sunce” imali matursko veče kao i svi drugi srednjoškolci u našem gradu. Ona nas je okupila, motivisala i mi smo je podržali u toj akciji – istakao je starješina odreda izviđača Ernest Badnjević.

On je potvrdio da će Šejla biti jedina iz Republike Srpske, a jedna od ukupno tri izviđača iz BiH koji će biti učesnici svjetske izviđačke smotre u Virdžiniji.

– Riječ je o svjetskoj smotri izviđača, koja se održava svake četiri godine i to svaki put na drugom mjestu. Prvi džembori održan je 1920. godine u Londonu, a na ovogodišnjem 24. džemboriju okupiće se oko 40.000 izviđača iz cijelog svijeta. Mi smo i na prošlom džemboriju u Japanu imali svog predstavnika, tako da u tom pogledu nastavljamo tradiciju – izjavio je Badnjević.

Moto
Ernest Badnjević je istakao da je moto ovogodišnjeg svjetskog skautskog skupa “Otključaj vrata novog svijeta”, a mladi iz različitih sredina, kultura, religija, zemalja i kontinenata radiće u više različitih tematskih cjelina. Domaćini izviđača su Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko, koji dočekuju goste porukom da će to biti 12 dana avanture, prijateljstva i mira.

Glas Srpske