U većini ugostiteljskih objekata na području Prijedora od prošlog vikenda na proslave se više se ne mogu donositi domaće torte koje je spremila rodbina i prijatelji.

Kako saznajemo nije odzvonilo samo domaćim tortama, već će sa vrata biti vraćani i neregistrovani fotografi i animatori te baloni i dekoracije koje nisu iz registrovanih radnji.

Još ranije zabrana je uvedena i za pečenje koje se pripremalo u domaćim pecanama.

Meso je i ranije moralo proći preglede veterinara kako bi bilo unešeno na slavlje, ali prije nekoliko mjeseci uvedena su dodatna pravila tako da na proslave može samo pečenje koje je spremano u registrovanim klaonicama i objektima za pečenje.

Saznajemo da su se pojedini ugostitelji odlučili da nova pravila uvedu jer strahuju od kazni inspekcije.

Novim pravilima u Prijedoru, najviše su razočarane žene koje duži niz godina prave torte u svojim kuhinjama i tako zarađuju kako bi hranile svoju djecu.

Jedna od njih koja ne želi da joj otkrivamo ime, kaže za Srpskainfo da se zabrana za unošenje torti na proslave u ugostiteljke objekte sprema unazad mjesec dana.

– U petak smo saznali da je bio sastanak ugostitelja i da su dogovorili da se torte koje nemaju fiskalne račune ne mogu više unositi na proslave. Navodno se registrovani slastičari koji plaćaju svoje obaveze državi, već dugo bune što ima mnogo žena koje prave torte a ne plaćaju obaveze. Kada sam čula za zabranu rekla sam ljudima koji su mi tražili da im pravim torte da provjere da li ih smiju unositi u objekte i javili su mi da ne mogu, tako da su sve porudžbine otkazane – priča ova Prijedorčanka.

Dodaje da je ovo pritisak na žene da registruju slastičarne.

– Otišla sam da provjerim šta mi sve treba da se registrujem i kada sam saznala odustala sam. Nemam ja ništa protiv toga da se mi registrujem, ali jednostavno ne možemo jer su nam velike obaveze. Kada bi nam bar dali neke povlastice ili umanjili obaveze neko bi se možda i registrovao. Voljela bih i ja da sam sve ove godine koliko sam radila, imala mogućnost da uplaćujem sebi staž, ali nažalost nisam mogla – priča ona.

Navodi da se od 30-tak žena za koje zna da prave torte u svojim domaćim kuhinajma samo jedna odlučila da registruje radnju, dok su ostale mahom odustale od pravljenaj torti. Priča i da Prijedorčanka koja je poznata po tome što najbolje pravi torte, sada pakuje kofere i odlazi u Njemačku.

– Većina restorana u Prijedoru je odmah prihvatila tu zabranu, ali neki nisu. Pitam se šta je onda sa njima, je li i oni nisu registrovani pa mogu tako? Ili šta je sa radnicima koji godinama neprijavljeni rade u pojedinim objektima po 16 sati dnevno za 30 KM? Kada bi počeli sve u ovom gradu da radimo po zakonu mnogi bi se uhvatili za glavu – ističe ogorčena Prijedorčanka.

Predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora, Goran Dakić potvrdio nam je da su ugostitelji počeli da mijenjaju dosadašnju praksu.

– Mišljenje ugostitelja je da ne treba prihvatati torte bez fiskalnog računa. Počeli su svoje goste da savjetuju da na proslave donose torte sa fiskalnim računima, odnosno one koje su iz registrovanih slastičarni – kaže Dakić.

Dodaje da za kvalitet torti koje imaju račun ima ko i da odgovara.

– Postoje najave sanitarne inspekcije da će kažnjavati ugostitelje kod kojih zatekne torte bez računa. Prije nekoliko godina inspekcija je sa proslave u hotelu zaplijenila kajmak i sir i to je sve bačeno. Ne želimo da se dovodimo u situaciju da se gostima oduzima hrana i uništava- ističe Dakić.

Dakić tvrdi da se kontrola kvaliteta mesa koje se unosi u restorane još ranije uozbiljila.

– U mesnicama su kontrole pooštrene. Oni nabavaljaju meso od registrovanih proizvođača i meso koje ulazi u restorane ima sve certifikate – kaže on.

Priznaje da su nova pravila izazov i za ugostitelje.

– Teško će biti ugostiteljima reći mami djeteta koje proslavlja prvi rođendan da mu ne može unijeti tortu koju mu je napravila kod kuće. Nadam se da ćemo postići neki kompromis u tim slučajevima – zaključuje Dakić.

Navodi da je ugostiteljstvo oblast sa velikim brojem problema, među kojima je trenutno najveći nedostatak iskusnih radnika.

– Ne možemo da nađemo konobare. Ja sam sada dva mjeseca tražio u Prijedoru konobara. Do prije dvije godine smo ih mogli birati, a sada ih nema ni za lijeka. Odoše svi vani – zaključuje Dakić.

EuroBlic-srpskainfo.com