U Miskoj Glavi kod Prijedora i ove godine na Ivanjdan, okupili su se mještani i njihovi gosti, kako bi proslavili krsnu slavu ovog sela i tamošnjeg Sabornog hrama Svetog Jovana Krstitelja.

Mještani kažu, radosni su što se svake godine okupe na ovom mjestu, a još radosniji bi bili kada bi ih bilo više.

Kao i svake godine , služen je parastos i položeni vijenci ispred spomenika i spomen obilježja u znak sjećanja na svoje sugrađane koji su život dali za slobodu, i to 17 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, 67 boraca NOR-a i 34 civila koji su bili žrtve fašističkog terora.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Miska Glava Milenko Bilbija rekao je da se mještani trude da održe ovu tradiciju, ali mladosti nema, škole su pred zatvaranjem što je negativno za ovo područje.

“Uz prisjećanje na poginule mještane, što je naša ljudska obaveza i tekovina za budućnost, ovo je prilika da se okupimo i da porazgovaramo o aktuelnoj situaciji u našem selu i o planovima daljeg razvoja. Ali selo kao selo. Svakim danom sve nas je manje, mladosti nema i ono što ima to odlazi”, rekao je Bilbija.

Na području ove mjesne zajednice živi oko 400 stanovnika,a bilo ih je nekada i 1400.

“To nije samo naša sudbina, već i drugih sela. Međutim ovo nas što ima mi se borimo svim silama da održimo tu tradiciju zboravanja i da se sjećamo naših palih boraca i junaka”, istakao je Bilbija.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je danas bio u posjeti mještanima Miske Glave naglasio je da se ovdje prvenstveno i dalje njeguje tradicija antifašizma, ali i brine o budućem razvoju sela.

“Grad kontinuirano ulaže u ovu mjesnu zajednicu jer njihova aktivnost i rad to zaslužuju. Ovdje ima jedan potez od pruge koji je ostao nepresvučen zbog problema sa tenderima ,a godinama je u planu .To je nešto što je među prvim projektima uređenja putne infrastrukture koji će se ovdje uraditi pored rješavnja problema sa elektrifikacijom i makadamskim putevima”, rekao je Đaković.

www.prijedorgrad.org