Koncertom “Natali top džez trio” iz Banja Luke i otvaranjem izložbe 23 rada rađenih tehnikom vitraža, u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru završen je 13.Festival crteža i muzike.

Festival je počeo 28.juna i pred brojnih ljubitelja umjetnosti i ovog, već tradicionalnog festivala, radilo je osam studenata primjenjenog slikarstva i konzervacije i restauracije i tri profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Učesnici 13.Festivala crteža i muzike radili su pod budnim okom mentora Desimira Denića, profesora sa ovog fakulteta i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića.Denić je otvarajući izložbu rekao da je izuzetno zadovoljan njihovim radom, vrednoćom, trudom i zrelošću koju su pokazali tokom rada na festivalu, ali i gostoprimstvom domaćina.

“Mi smo se spremali nekoliko meseci i radili smo vitraž, tehniku koja je jako zahtevna, teška, retka, posebno na teritoriji Balkana i samim tim smo odabrali ovu tehniku da bi pokazali samo jedan mali deo koji smo bili u mogućnosti da vam predstavimo i tehniku i način rada i ono što bi ova tehnika mogla da pruži u određenim umetničkim okolnostima”, rekao je Denić.

On je podsjetio da se na teritoriji balkanskih zemalja vitraž može vidjeti samo u državnim privrednim objektima, a da je jedini vitraž u eksterijeru, vitraž na obrenovačkom trgu što je fenomen ne samo za Evropu nego i Balkan.

Učesnica Festivala Teodora Pavković je izjavila da su svi radili vitraž uključujući i profesore s fakulteta koji su im mnogo pomogli a savladaju sve vještine ove tehnike.

“Ovaj festival je zapravo naša kolonija s fakulteta. Grad je prelep, festival je trebalo posetiti, i ovde su naši radovi mojih kolega s fakulteta uključujući i moj rad”, istakla je ova studentkinja.

Na Festivalu su učestvovali i Sofija Bulog, Sandra Ninić,Suzana Đorđević,Anja Nikolić,Tamara Vučković. Masteri konzervacije i restauracije Petar Aleksić i Sofija Rakidžić i Stanislava Pešić master primjenjenog slikarstva.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević je festival ocijenio izuzetnim, pogotovo što u vlasništvu ove ustanove ostaje i vitraž koji su na ulazu u galerijski prostor uradili učesnici festivala.

www.prijedorgrad.org