U posljednjih nekoliko dana život u rijekama i jezerima u Bosni i Hercegovini izgubilo je šest osoba.

Tako je u ponedjeljak iz Jablaničkog jezera izvučeno tijelo devetnaestogodišnjeg A.K. iz Sarajeva, za kojim su tragali ronioci Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon što se mladić dan ranije utopio. On je u nedjelju nestao pod vodom u mjestu Glodnica, kod Jablanice, nakon što je pecao sa društvom i u jednom momentu zaplivao i nestao.

Isti dan tijelo Omera Š. iz Mostara izvučeno je iz rijeke Neretve u mostarskom naselju Bačevići. Za njim se danima tragalo jer je njegov nestanak prijavljen 10. juna. Tijelo je pronađeno uz obalu među drvećem, a uočio ga je ribar koji je obavijestio policiju. U toku je utvrđivanje okolnosti pod kojima je nastupila smrt, saslušavanje porodice i svjedoka, nakon čega će se vidjeti hoće li biti potrebe za obdukcijom tijela.

Prethodno je u petak iz Drine izvučeno i tijelo 35-godišnjeg Ivana Nikolića, koji se utopio u srijedu oko 16 sati. Nikolić se utopio kada je s društvom bio na kupanju na obalama Drine u Kozluku.

Takođe u petak u mjestu Brštanovica u Foči pronađeno je nepoznato beživotno tijelo muškarca krupnije konstitucije, koje, kako saznajemo, još nije identifikovano.

Policijska uprava Foča pozvala je građane da, ukoliko imaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi pomogla identifikaciji, informacije prijave policiji.

Podsjetićemo i na još dva slučaja utapanja koja su se desila prošle sedmice, kada je 25. juna u koritu rijeke Vrbas pored tvrđave Kastel pronađeno tijelo Banjalučanina Franje Matuha (78).

Isti dan izvučeno je tijelo nepoznatog muškarca 30-35 godina iz Save, u mjestu Mlinarice, u Kozarskoj Dubici, a sumnja se da je u pitanju migrant.

Takođe, još jedan mladi život ugašen je u Prijedoru 23. juna kada se dvadesetogodišnjak Ramo Huskić iz ovog grada popeo na metalnu konstrukciju tobogana, skočio u rijeku Sanu i poginuo.

Osim ovih nesreća, u petak je šestogodišnjak teško povrijeđen na gradskom bazenu u naselju Pećani u Prijedoru, kada je potonuo u bazen, nakon čega je izvučen bez svijesti. On je hospitalizovan u UKC RS u Banjaluci i u teškom je stanju.

Rizik od utapanja povećan kod:
-male djece,
-neplivača,
-osoba sa hroničnim bolestima srca, krvnih sudova i epilepsije,
-osoba koje su konzumirale alkohol.

Preporuke za povećanje bezbjednosti:
-stalan nadzor djece u vodi, čak i u kadi i malim bazenima,
-ulazak u vodu treba da bude postepen,
-izbjegavanje skakanja u vodu,
-izbjegavanje kupanja/plivanja neposredno nakon obroka,
-oni koji boluju od hroničnih bolesti treba da se kupaju u društvu,
-korištenje bezbjednih kupališta,
-korištenje bezbjednosnog prsluka.

Nezavisne novine – nezavisne.com