U ljetnom periodu pojačane su kontrole lako kvarljivih namirnica. U Prijedoru, svakodnevne kontrole pokazale su dobre rezultate.

Sladoled, kolači, brza hrana, meso, mliječni proizvodi – sve to, u vrelim ljetnim danima, može da bude kvarno.

Zato, mnogi u ovom periodu paze prilikom ishrane.

Trovanje najčešće uzrokuje sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso, nepasterizovani mliječni proizvodi i neoprano voće i povrće.

– Savjetujemo da se vodi računa o higijeni ruku, prije svega. Potom, da se održava higijena površina i posuđa gdje se hrana priprema, da se koristi hrana koja je svježe pripremljena i dovoljno termički obrađena, i naravno da se hrana skladišti na odgovarajući temperaturama – ističe Inja Bejzurić, specijalista porodične medicine.

U inspekciji za hranu kažu – monitoring se obavlja tokom cijele godine, dok u ljetnim danima, kontrole se vrše svakodnevno.

Visok stepen higijene i mali procenat nepravilnosti, u vezi sa lako kvarljivom hranom, potvrđuju da su inspekcijske kontrole od velikog značaja.

– Redovna je situacija, mi smo zaokružili ciklus kontrola svih privrednih subjekata koji se bave prometom ovakve vrste hrane. Tamo gdje je zatečeno nešto od nepravilnosti inspektor postupa u skladu sa svojim nadležnostima – navodi Siniša Đaković, inspektor za hranu i ovlašteni zdravstveni inspektor.

Za one koji ne vode računa kakvu hranu prodaju slijede kazne do 2.000 KM.

RTRS