Vrhovni sud Republike Srpske je, za još mjesec dana, produžio pritvor suspendovanom policajcu Goranu Jeličiću iz Kozarske Dubice, osumnjičenom za ubistvo Irene Predojević (28) iz 2005. godine.

Pritvor je produžen zbog bojazni da će boravkom na slobodi Jeličić ometati postupak uticajem na svjedoke, te zbog težine krivičnog djela i postojanja vanrednih okolnosti koje ukazuju da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo prijetnjom narušavanju javnog reda. Jeličić se već osam mjeseci nalazi u pritvoru, što je poprilično neuobičajena situacija.

Očekivalo se da će istraga do sada biti završena, te da će protiv njega biti podignuta optužnica. Međutim, to se nije dogodilo iz, kako saznajemo, objektivnih razloga. Tačnije tužilačka odluka nije donesena zbog toga što Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru određene dokaze očekuje putem međunarodne pravne pomoći. U praksi dostavljanje takvih dokaza traje dugo, zbog čega je Vrhovni sud RS ponovo izašao u susret tužilaštvu i Jeličiću produžio pritvor do 30. jula. Do tog datuma će najvjerovatnije biti podignuta optužnica. Ukoliko do toga ne dođe nije isključeno i da će Jeličić biti pušten da se brani sa slobode.

Podsjetimo, Jeličić je uhapšen 31. oktobra prošle godine zbog sumnje da je u avgustu 2005. godine ubio Irenu Predojeviću, koja je golim rukama zadavljena, a tijelo zapaljeno kako bi se prikrio zločin. Tužilaštvo Jeličića tereti za teško ubistvo na naročito svirep i podmukao način, te za nelegalno posjedovanje oružja.

Irena Predojević nestala je u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine u Kozarskoj Dubici. Tu noć ona je s prijateljicama bila i kafiću ”Arkada” i oko ponoći su krenule kući. Rastale su se na raskrsnici kod benzinske pumpe “Došlić”, gde joj se izgubio svaki trag. Porodica je ujutro prijavila njen nestanak i krenula u potragu. Sutradan 8. avgusta na divljoj deponiji u selu Božići pronađen je ugljenisani ženski leš. Identifikacijom od strane rodbine, te DNK analizom je potvrđeno da je riječ o Predojevićevoj.

SrpskaCafe.com