sds-beric-protestiStvarne namjere nemira u Federaciji BiH su peglanje BiH u jednu cjelinu, a mi u Republici Srpskoj ne smijemo dozvoliti taj scenario niti iko smije dovoditi u pitanje temeljnu poziciju Republike Srpske, izjavio je član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke /SDS/ Dušan Berić .

“U FBiH se međusobno razračunavaju bošnjačke partije i daleko im bilo, neka ostane iza njihovih granica, a mi u Srpskoj, posebno u Prijedoru, moramo imati senzibilitet šta su stvarne namjere, a šta se prikazuje”, rekao je Berić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da je političarima u FBiH tijesno i da bi oni željeli praviti prekompoziciju dovođenjem institucija u stanje nefunkcioniranja, što je onda svršen čin.

“Mi iz Republike Srpske o tome ne bi trebalo da vodimo računa, ali još uvijek smo zajednička država i ono što se tamo događa, može imati vrlo ružne posljedice po Republiku Srpsku. Zato moramo biti budni i znati pametno, kulturno i dostojanstveno odreagovati na situacije u našim gradovima”, ocijenio je Berić.

On je dodao da je jedan od gradova s demonstracijama Prijedor gdje jedna grupa danima iznosi svoje zahtjeve, te da tim zahtjevima treba udovoljiti u dijelu koji se tiče lokalne vlasti.

“SDS nije ni protiv vanrednih izbora, ali ti vanredni izbori ne smiju biti pokriće rušenja Republike Srpske. Treba procijeniti kad je pravo vrijeme, jer pod plaštom vanrednih izbora nećemo nositi teret onih koji hoće zapaliti i porušiti”, istakao je Berić koji je od kraja prošle godine predsjednik Gradskog odbora SDS-a Prijedor.

Potpredsjednik GO SDS Prijedor Dalibor Majkić rekao je da je nakon izborne skupštine održane 29. decembra prošle godine bilo priča o podjeli unutar stranke jer su za prvog čovjeka bila dva kandidata.

“Dušan Berić je dobio više glasova od protivkandidata Dragoje Lajića. Dragoja Lajić će vjerovatno nastaviti dalji rad u stranci, tako da nikakve podjele unutar stranke neće biti”, poručio je Majkić.

U maju 2013. godine, zbog slabih izbornih rezultata u prethodnom periodu, predsjednik SDS-a Mladen Bosić raspustio je dotadašnji gradski odbor u Prijedoru na čijem čelu je bio Borislav Bojić.

SRNA