Prijedor je domaćin trodnevnih 25. Susreta rezervnih vojnih starješina Republike Srpske, Srbije i Crne Gore pod nazivom “Mostovi prijateljstva” koji su okupili rezervne vojne starješine iz Vrbasa, Bečeja, Plužina, Nikšića, Banjaluke i Prijedora.

Predsjednik Udruženja rezervnih vojnih starješina Prijedor Radovan Rajilić rekao je da rezervne vojne starješine danas žive u stvarnosti koja je daleko od one kakvu su očekivali, a pogotovo od one kakvu su zaslužili i kakva im je obećavana.

“Prijateljstvo nas je održalo sve ove godine i nismo uzeli ni od koga tapiju žrtve i pobjednika niti smo je sebi dali”, poručio je Rajilić na svečanoj akademiji održanoj u Pozorištu Prijedor kojom su susreti započeli.

Predsjednik Organizacije rezervnih vojnih starješina Nikšić Branko Pavić rekao je da je Udruženje oficira i ratnika osnovano još 1919. godine i da je sedam puta kroz svoj vijek postojanja mijenjalo ime.

“Ali nije mijenjalo obavezu, a to su borba za slobodu i borba za otadžbinu i to je bila čitava filozofija”, naveo je u obraćanju zvanicama akademije Pavić.

On je podsjetio da su prvi susreti rezervnih vojnih starješina organizovani na Sutjesci 1971. godine, da su se svake godine republike i autonomne pokrajine smjenjivale u domaćinstvu tih susreta, a da su posljednji u bivšoj Jugoslaviji održani upravo u Nikšiću 1991. godine.

Plakete za izuzetan doprinos njegovanju patriotizma, tradicije i vojničke časti Udruženje rezervnih vojnih starješina Prijedor uručila je večeras organizacijama rezervnih vojnih starješina Nikšić, Plužine, Vrbas i Bečej, Udruženju rezervnih vojnih starješina Banjaluka, koje je zajedno sa Prijedorom domaćin ovogodišnjih susreta, zatim komandantu Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Milanu Radojčiću, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Dušku Milunoviću, gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću i Luki Jovanoviću iz Nikšića.

U ime odlikovanih prisutnima se obratio predsjednik Organizacije rezervnih vojnih starješina Vrbas Momčilo Pešić rekavši da je značajan jubilej 100 godina osnivanja prve ovakve organizacije na ovim prostorima, da je važno da se susreti održavaju u slobodnoj Republici Srpskoj i da je četvrt vijeka susreta takođe bitan jubilej.

Nikšićani su u povodu četvrt vijeka ovih susreta napravili prigodnu plaketu i prvu uručili večeras domaćinima u Prijedoru.

Akademiji su, pored rezervnih vojnih starješina i zvanica kojima su uručene plakete, prisustvovali i srpski oficiri Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica, predstavnici SUBNOR-a i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Susreti su nastavljeni u subotu , kada je na spomenik ” Za krst časni” položen vijenac učesnika susreta, nkon čega je organizovan obilazak spomen-kompleksa ” Kameni cvijet” i prijem kod gradonačelnika Prijedora.

“To su mirnodopski saatvi ljudi, ljudi koji su bili oficiri koji su stvorili velika prijateljstva u tri republike i zato je to vrlo značajno da se oni stalno posjećuju i da održavaju veze, što kaže naš naord, zlu ne trebalo”, izjavio je Đaković novinarima.
Susreti se završavaju u nedjelju , nakon obilaska legendarne planine Kozare i druženja.

www.prijedorgrad.org