U organizaciji Gradske uprave Prijedor u našem gradu je danas po jedanaesti put održana tradicionalna vidovdanska manifestacija “Konferencija beba”.

Na Malom gradskom trgu se okupila većina od 234 prijavljene bebe od ukupno 536 njih, koliko je rođeno od 29. juna prošle godine do danas.

Najmlađa prijavljena beba učesnica bila je Eleonora Liščinski koja je rođena juče, a najstarija Lazar Skopljak koji će sutra napuniti godinu dana.

Bebe sa najviše braće i sestara, po šest, su Haljilj i Mejra Šaćiri.

Njih četvoro izabrani su u predsjedništvo Konferencije beba a prigodne poklone uručio im je gradonačelnik Milenko Đaković.

-Konferencija beba je u čast našeg podmlatka. Grad Prijedor smatra da ono najvrednije što ima su bebe i djeca i zato se okupljamo svake godine oko Vidovdana ovdje na Malom trgu u Prijedoru gdje uručujemo poklone svim bebama. Grad se trudi da ulaže što više u pronatalitetnu politiku a od ove godine izdvaja iz budžeta po 200 KM za svaku novorođenu bebu – rekao je Đaković.

Uz pomoć prijatelja i donatora, Gradska uprava Prijedor pripremila je poklone za 171 učesnika “Konferencije beba” što je takođe rekordan broj.

U ime Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske bebama učesnicama podijeljene su majice s logom “Porodica za pet”.

Cilj manifestacije, koju je podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, je upoznavanje javnosti o nepovoljnoj demografskoj slici u Republici Srpskoj i problemu nedovoljnog rađanja koji je vidljiv i u Prijedoru.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com