Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su na posljednjem zasjedanju nacrt rebalansa budžeta za 2019. godinu u iznosu od 46.327.202 KM.

Podsjećamo, krajem 2018. godine usvojen je budžet za ovu godinu u iznosu od 42.127.858 KM.

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić istakla je da su razlozi za donošenje rebalansa raspodjela neutrošenih namjenskih sredstava iz prošle godine te uvrštavanje nepotrošenih kreditnih sredstava u 2018. godini za kapitalne i projekte komunalne infrastrukture.

Prema njenim riječima, treći razlog su objektivni zahtjevi ili situacije koje su se dešavale u prvoj polovini ove godine i uvećanje stavki na bazi izvršenja ili već sklopljenih ugovora.

-Najznačajnije od toga je povećanje sredstava za MEG projekat, uvrštavanje travnatog terena na nekoj od lokacija u gradu i određene sudske presude ili imovinski referati za eksproprijaciju koji imaju svoj epilog tokom ove godine jer nikad ne možemo da pretpostavimo kada će se određeni zahtjevi riješiti ili sudske presude donijeti – rekla je Malbašićeva.

Odjeljenja za finansije je dobilo mišljenje Ministarstva finansija Republike Srpske na ovaj nacrt koje je uglavnom pozitivno, “uz opaske možda jednog dodatnog obrazloženja”.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da se nada da će prijedlozi odbornika do naredne sjednice biti u skladu sa projektovanim budžetom, da će biti odmjereni i da se neće ulaziti u zone nedobijanja saglasnosti Ministarstva finansija.

Јavna rasprava o nacrtu rebalansa budžeta biće održana u narednih 15 dana, dok je sjednica Skupštine grada Prijedora na kojoj bi trebalo da se razmatra rebalans budžeta u formi prijedloga, zakazana za 17. jula.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com