Samouki umjetnik Mladen Stakić samostalnom izložbom pod nazivom “I drvo ima dušu” predstavio je publici u Prijedoru svoje ideje i misli, izloživši eksponate koje stvara od drveta.

Nakon što se prije dvije godine predstavio u holu Pozorišta Prijedor, ovoga puta izlaže u prostorijama Doma u Čirkin Polju.

– Drago mi je što izlažem među svojim komšijama, da bi se i oni uvjerili šta je ljepota drveta i da drvo stvarno ima dušu – rekao je Stakić.

Iako je po struci bravar, ali i veliki zaljubljenik u folklor svesrdno posvećen podučavanju mladih kao koreograf Kulturno-umjetničkog društva “Kozara”, ono po čemu je postao prepoznatljiv je da stvara od drveta i to isključivo motornom testerom.

– Moj otac je bio stolar i zajedno smo puno toga uradili od drveta, tako da je moja ljubav prema oblikovanju drveta imala predispozicije od najranije mladosti. Počeo sam sasvim slučajno kada sam jednom uzeo pilu u ruke i riješio da nešto napravim. Vidio sam da to može imati i neku trajniju vrijednost i tako je krenulo, prije šest godina – priča Stakić.

Dodaje da se među izloženim eksponatima od drveta, gdje ima predmeta koji se mogu koristiti u svakodnevnoj upotrebi, ističe skulptura žene u prirodnoj veličini koju je autor nazvao “Ciganka”.

– Radio sam je tri i po mjeseca i zadovoljan sam, a sada ćemo vidjeti šta će reći publika. Riječ je o eksponatu rađenom od lipovog drveta koje se lako obrađuje – istakao je ovaj umjetnik. Stakićevo predstavljanje publici upotpunila je i etno-zbirka alata i predmeta za domaćinstvo iz okoline Prijedora. Jedan od organizatora etno-izložbe Milorad Latinović istakao je da je riječ o predmetima iz srpske istorije.

Glas Srpske