Galerija “Sreten Stojanović” iz Prijedora će od 28.juna biti domaćin 13.Festivala crteža i muzike koji će okupiti šest studenata i po dva doktoranta i mastera primjenjenog slikarstva i po dva sa master studija konzervacije i restauracije te primjenjenog slikarstva sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Direktor galerije Tihomir Ilijašević je potvrdio da će tema ovogodišnjeg festivala biti vitraž, odnosno da će to biti tehnika kojom će raditi učesnici ovog programa.

„To će biti prvi put da se na jednom mjestu okupe umjetnici koji će raditi ovom veoma komplikovanom i zahtjevnom tehnikom“ rekao je Ilijašević.

On je dodao da će umjetnici stvarati u prostoru galerije i pred očima publike, što je specifičnost ovog festivala, a jedan od vitraža krasiće i ulaz u galeriju.

„Sve će se to odvijati pod budnim okom mentora Desimira Denića, profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića“, istakao je Ilijašević.

“Specifičnost ovog festivala je i prateći muzički program tako da će na otvaranju festivala biti održan džez koncert Hane Vučićević“, istakao je Ilijašević.

Tokom trajanja festivala biće orgnizovana izložba fotografija “Ljudi koje srećem” Ljubivoja Ršumovića.

Na zatvaranju festivala 5.jula, kada će biti izloženi i radovi koji su na njemu nastali, biće održan koncert „Natali top džez trio“ iz Banja Luke.

Inače, teme dosadašnjih izdanja ovog festivala bile su ikonopisanje, slikanje, crtanje, vajanje, tkanje, grafika, mozaik, portreti, akvarel i zgrafito.

Festival crteža i muzike je dio programa ovogodišnjeg Kulturnog ljeta u Prijedoru.

Glas Srpske