Grad Prijedor dva puta je raspisivao tender za izgradnju tercijarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka u naselju Tukovi, ali se za posao vrijedan 1.025.000 KM niko nije prijavio, navodi se u izvještaju o radu gradonačelnika i gradske uprave za 2018. godinu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da firma „Prijedorputevi“ koja je radila primarnu i sekundarnu kanalizacionu mrežu u Tukovima ne želi da se prijavi jer zna da je čeka investicija za sve što nije urađeno u prve dvije faze, a drugi ne žele da se prijave jer se boje loše reputacije ako ih se optuži za nešto što su izvođač i podizvođači uradili prije treće faze.

„Borićemo se i dalje da nađemo rješenje, ali nakon svih mojih ubjeđivanja mogućih izvođača radova da se prijave, ni na drugom tenderu, nažalost, niko se nije pojavio. Tvrde da neće da ulaze u takvo blato kakvo je tamo napravljeno“, rekao je Đaković i pojasnio da je u razgovoru s firmama iz ove oblasti čuo da niko ne želi da se prijavi jer niko ne zna šta je urađeno u prva dva segmenta.

Prema njegovim riječima, Evropska investiciona banka kao investitor odabrala je firmu koja će vršiti nadzor nad izvođenjem radova.

„Nažalost, ni nakon tri i po godine nije posao završen. Ostalo je puno nepoznanica šta je pod zemljom. Čak je bilo i potjerivanja predstavnika `Vodovoda` i gradske uprave dok su se izvodili radovi. Na kraju projekta dolazi `Eptisa` i daje čistu ocjenu – sve u najboljem redu urađeno“, naveo je Đaković.

On je dodao da grad sada zahtjeva da u narednoj fazi se predvidi obaveza izvođača da popravi sve što je loše urađeno u prethodnom periodu.

„Ovaj zahtjev bojim se da je problem što sada niko neće da se prijavi. Mi ćemo na kraju zatražiti putem suda i od izvođača radova i od nadzornog organa da finansiraju sve što eventualno nije urađeno kako treba, a za šta su tvrdili da je sve bilo u redu“, zaključio je Đaković.

Projekat kanalizacije u Tukovima dio je velikog projekta „Vodovod i kanalizacija Republike Srpske“ koji se finansira 50 odsto kreditom Evropske investicione banke, 35 odsto grantovima više donatora i 15 odsto učešćem građana i lokalnih zajednica.

SRNA