Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su u nedjelju vijence na spomenik na Patriji kod Prijedora gdje su prije 77 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive 1942. godine.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je proboj na Patriji jedan je od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

“Prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca, a mnogi stanovnici ovih krajeva koji nisu uspjeli da izađu iz obruča, sprovedeni su u Jasenovac i druge logore”, istakao je Rodić.

Načelnik gradskog odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Mišo Rodić je obraćajući se prisutnima istakao da je posebno važno njegovati sjećanja na ovakve događaje, jer je to opomena da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi.

“Ovim činom sjećanja i narodnog zborovanja današnje generacije izražavaju svoje poštovanje i odaju počast precima, borcima Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ čija hrabrost, slobodarski duh i patriotizam i danas izazivaju divljenje”, naglasio je Rodić.

Nakon polaganja vijenaca i istorijskog časa u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, svečanost je završena velikim narodnim zborom.
Ovoj svečanosti prisustvovali su preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora, potomci učesnika NOR-a i članovi gradskih boračkih organizacija iz Prijedora, članovi gradskog Udruženja penzionera te članovi KUD “Kozara” i članice Ženskog odbojkaškog kluba ” Prijedor”.

www.prijedorgrad.org