hapsenje-ratni zlocin-mrdja (1)Goran (41), Milorad (44) i Ranko (51) Mrđa, te Mile Kokot (67) uhapšeni su juče ujutro u akciji sprovedenoj na području Banjaluke i Prijedora, a osumnjičeni su za ratni zločin počinjen u Sanskom Mostu i okolini te opštine.

Po naredbi tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, hapšenje su sproveli pripadnici SIPA.

Kristina Jozić, vršilac dužnosti portparola SIPA, navela je da postoji sumnja da su krivično djelo počinili od 1992. godine do 1995. godine, te je istakla da su oni nakon kriminalističke obrade predati Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

“Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici Vojske RS na području Sanskog Mosta i okoline učestvovali u više događaja u kojima su počinjenji ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji uključuju ubistva, silovanja, premlaćivanja i druga fizička i psihička zlostavljanja žrtava”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Takođe, u okviru ovih aktivnosti, kako su naveli iz Tužilaštva BiH, na području Prijedora izvršen je pretres na jednoj lokaciji, u potrazi za dokaznim materijalom.

“Njih četvorica će biti predata postupajućem tužiocu, nakon čega će biti ispitani u svojstvu osumnjičenih, te će tužilac donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili mjera zabrane”, precizirali su iz Tužilaštva BiH.

Nezavisne novine
Video – RTRS