Stotinjak djece sa Kosova i Metohije sa domaćinima iz Prijedora, posjetilo je Nacionalni park Kozara. Djeca iz Velike Hoče, Orahovca i Kosova Polja gosti su vršnjacima iz prijedorske Osnovne škole “Desanka Maksimović”.

Boraveći u Prijedoru mališani s Kosmeta upoznali su se sa vršnjacima i sklopili nova prijateljstava.

Najviše ih je, kažu, oduševio način na koji su ih domaćini dočekali.

– Upoznao sam dosta novih drugara. Brzo mi je prošlo vrijeme. Ovdje sam već drugu godinu – kaže Mihajlo Zečević, OŠ “Dositej Obradović” Orahovac.

Oduševljenje zbog posjete nisu krili ni njihovi vršnjaci iz Prijedora. Druže se, igraju…

– Išli smo u šetnju. Igrali smo jednu igru. Posjetili smo Banjaluku i obišli tržni centar – priča Dunja Zorić, učenica OŠ “Desanka Maksimović” Prijedor.

Prijedor već petu godinu učestvuje u ovom projektu. Pedesetak učenika ugostili su učenici Osnovne škole “Desanka Maksimović”, dok je Centar “Sunce” bio domaćin za 25-oro djece sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

– Zahvaljujem se roditeljima i učenicima, koji su nas prihvatili sa zadovoljstvom, da bi na trenutak našoj dječici sa Kosova vratili osmjeh na lice, i kako bi zaboravili sve one nedaće i probleme sa kojima se susreću posljednjih godina – rekao je Goran Јović, direktor OŠ “Ugljare” Kosovo Polje.

Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije istakao je da je cilj ove organizacije povezivanje srpskog naroda i porodica, upravo preko djece.

Mališani s Kosmeta u nedjelju završavaju posjetu i kreću svojim kućama na Kosovo i Metohiju.

Nova posjeta lokalnim zajednicama u Srpskoj zakazana je za narednu godinu.

RTRS