Odbornici Skupštine grada Prijedor prihvatili su izvještaje o radu Pozorišta Prijedor, Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” i Muzeja Kozare, a odbacili izvještaje Galerije “Sreten Stojanović” i Centra za prikazivanje filmova.

Za informacije o radu biblioteke i muzeja glasalo je svih 20 pristunih odbornika od ukupno 31 koliko broji lokalni parlament. Pozorište Prijedor dobilo je jednoglasnu podršku 24 prisutna odbornika.

Protiv izvještaja o radu Galerije “Sreten Stojanović” i Centra za prikazivanje filmova, unutar kojeg posluju kino “Kozara” i LJetna bašta, glasalo je 15 odbornika, jedan je bio suzdržan, a osam protiv.

Kuriozitet je da su protiv izvještaja kina “Kozara” glasala sva tri odbornika Stranke demokratske akcije, čiji kadar je direktor ove ustanove Anita Hodžić.

Sjednica lokalnog parlamenta završena je sinoć u 22.30 časova.

Pozorište Prijedor u prošloj godini imalo je šest svojih premijera i 17 gostujućih predstava, a svoje predstave u Prijedoru i na gostovanjima odigralo je 60 puta pred oko 10.000 gledalaca.

Na festivalima Pozorište Prijedor je osvojilo četiri nagrade, imalo je jednu turneju po Srbiji, a na ukupno 134 dešavanja u Pozorištu bilo je oko 26.000 posjetilaca.

Galerija “Sreten Stojanović” imala je 11 likovnih izložbi, 15 muzičkih programa, sedam književnih programa, jedan festival i oko 10.000 posjetilaca.

Centar za prikazivanje filmova prikazao je više od stotinu filmova pred više od 25.000 gledalaca, organizovao pet filmskih revija i ugostio 13 organizatora različitih sadržaja, dok je u LJetnoj bašti bilo devet događaja.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” imala je lani 1.615 upisanih članova, nabavila 2.585 bibliotečkih jedinica, zabilježila 23.672 pojseta, organizovala 50 aktivnosti, izdala četiri knjige i šest brojeva časopisa “Biblion”, priredila 16 književnih promocija i 23 namjenske izložbe, te učestvovala na dva stručna seminara.

Muzej Kozare lani je organizovao 16 izložbi iz oblasti arheologije, istorije, etnologije i likovnog stvaralaštva, tri radionice, Drugo međunarodno bijenale radova na papiru, te nizom sadržaja obilježio Dan muzeja i Noć muzeja.

Pozorište, galerija i kino su javne ustanove čije direktore bira i imenuje gradska vlast, te oni o svom radu lokalnom parlamentu podnose izvještaj, dok su biblioteka i muzej matične javne ustanove čije direktore bira i imenuje Vlada Republike Srpske, te oni o svom radu lokalnoj skupštini podnose informaciju koja nema težinu izvještaja.

Maratonska sjednica počela je 28. maja, nastavljena 11, 19. i 21. juna, a okončana sinoć. Na njenu dužinu najviše je uticalo to što su na dnevnom redu bili izvještaji o radu ukupno 18 javnih preduzeća i ustanova, što ranije nije bila praksa, nego su ti izvještaji raspoređivani na više sjednica.

Doprinijela je tome i nova praksa usvojena na ovoj sjednici da umjesto načelnika resornih odjeljenja gradske uprave izvještaje o radu javnih preduzeća i ustanova Skupštini grada podnose direktori.

Treći faktor je enormno uvećani broj diskusija i njihovo trajanje u Skupštini grada Prijedora otkad je na aprilskom zasjedanju oformljena nova skupštinska većina.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je juče da se prije nije smjelo pričati, a sad to više niko neće zabraniti.

S obzirom na to da je na ovom zasjedanju od 18 izvještaja javnih preduzeća i ustanova podršku skupštinske većine dobilo njih devet, očekuje se da na nekoj od narednih sjednica skupštinska većina zatraži smjenu onih direktora čiji izvještaji o radu nisu dobili zeleno svjetlo u parlamentu, a, konsekvetno, i smjenu načelnika resornih odjeljenja za preduzeća i ustanove koji, po ocjeni odbornika, nisu dobro poslovali.

Naredna redovna sjednica zakazana je za utorak, 25. juna.

SRNA