Mještani Omarske odlučni su da ovom naselju vrate status opštine, te je pri kraju izrada elaborata ekonomske opravdanosti i formiraju se timovi za prikupljanje potpisa građana.

Takođe, tvrde da su dobili podršku i svih političkih subjekata, uključujući i predsjednika SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te su uvjereni da će ova dugogodišnja želja stanovnika ovog područja, konačno biti ostvarena.
Član inicijativnog odbora Branko Anđić (na slici) istakao je za Mondo da je Omarska u svojoj istoriji tri puta imala status opštine i smatraju da treba da joj se to ponovo vrati.

“Imamo resurse, površinu kao i dovoljan broj stanovnika, veći nego što ima preko 20 trenutnih opština u Republici Srpskoj. Želimo da ona sredstva koja dolaze sa područja naše buduće opštine, budu i utrošena na tom području, a prije svega želimo da zadržimo naše stanovništvo, mlade ljude i njihove porodice. To nam je prioritet. Osim toga, želimo efikasnu lokalnu samoupravu koja će raditi za dobrobit zajednice,” istakao je Anđić.

On je naveo da se formiraju timovi za prikupljanje potpisa građana, koje će biti organizovano krajem avgusta, a potrebno je da se prikupi 30 odsto potpisa ukupnog biračkog tijela.

Na izradi elaborata ekonomske opravdanosti, inicijativni odbor je angažovao Nezavisni univerzitet Banjaluka (NUBL), koji su radili elaborat i za opštinu Stanari. Rok za završetak ove studije je početak jula, a preliminarni podaci pokazuju ekonomsku opravdanost vraćanja statusa opštine Omarskoj.

Po završetku, biće upućen i Skupštini Prijedora, ali će konačnu odluku da li će Omarska ponovo postati opština, donijeti Narodna skupština RS.

“U zadnjih 30 godina ovo je treći put da se aktivno radi na realizaciji ove ideje, 1994.,2008. i sada. Početkom ove godine grupa građana sa područja buduće opštine Omarska se ponovo sastala, formirala inicijativni odbor, a zatim i upravni koji je aktivno krenuo u provođenje naše dugogodišnje želje”, istakao je Anđić.

Mondo.ba