pressrs-anicic-kina-samitŽeljko Aničić, prijedorski doktor za kineski jezik i učesnik nedavnog trećeg Samita Kina – 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CEEC) u Beogradu tvrdi za Press da je to bio epohalni susret za Srbiju, najvažniji političko-ekonomski skup u regiji ove godine i potvrda povratka “puta svile”, odnosno kineskog privrednog prodora na Stari kontinent preko Centralne Azije.

Naime, ovaj istoričar umetnosti koji je u Kini živio i radio više od 20 godina, a sada obezbeđuje kineske klijente za jednu poznatu hrvatsku turističku agenciju podseća da je “put svile” postojao i pre Hrista.

– U tom smislu, kineski premijer Li Kećiang nije fantazirao kada je rekao da se raduje dolasku u zapadni deo Evroazije, te da je Srbija glavni ulaz u Evropu… Zapravo, to potvrđuje teze da je “put svile” star preko 2.000 godina, da je postojao još u doba Han dinastije i išao preko stare Persije i istočnog Rimskog carstva – Vizantije, a danas sa ulazom preko Turske, Grčke i Srbije prema zapadnoj Evropi. Dakle, inicijativa ovog samita je ponovno uspostavljanje starih evroazijskih ekonomskih kretanja robe i ljudi. Kinezi ne odvajaju Evropu i Aziju, već to shvataju kao jedan kontinent i jedinstven ekonomsko- kulturni prostor na kojem se nalaze sve ključne civilizacije i religije na svetu, a koji je u istoriji razdvajan na razne načine – objašnjava Aničić i dodaje da eks-ju prostor može imati samo korist od prodora Kine kao zemlje najjačeg investicionog potencijala na svetu.

– Kinezi su već pozitivno delovali u Africi i Južnoj Americi, a u Srbiji i regionu će to ići na temeljima međusobnog prijateljstva iz socijalističkog doba. Pri tome, kineski kapital nije onaj zapadni, divlji, razuzdani i neoliberalni. Kina dolazi iskreno i nama definitivno više odgovara taj njihov državni kapitalizam po jednom inteligentno kontrolisanom modelu sa otvorenim tržištem kapitala – navodi Željko i kaže da je premijer Srbije Aleksandar Vučić na samitu pokazao jednu urođenu srdačnost i gostoprimljivost koju vuče sa ovih prostora.

– To je savršen način dijaloga sa Kinezima koji su vrlo intuitivni i znaju prepoznati da li je nešto licemerno ili iskreno. S druge strane, nastup premijera Kine Li Kećianga pokazao je stvarnu snagu te zemlje, ali bez bahatosti svojstvene nekim supersilama. Kećiang je pokazao odmerenost, respekt i taktičnost. Čak je u jednom momentu napustio pisani govor i sa velikom harizmom, poverenjem, jednostavnošću i toplinom obrazlagao iskrene namere prema regionu, a posebno prema Srbiji. To se u Centru “Sava” moglo videti i po pokretima njegovih ruku u skladu sa tai či kulturom pokreta blagosti i čvrstine – primećuje Aničić i naglašava da je samit učinio da Beograd postane centar za infrastrukturne projekte između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

– Isto kao što je Budimpešti nakon prošlogodišnjeg samita u Bukureštu poveren Centar za turističku razmenu sa Kinom. Inače, pošto se time trenutno bavim treba znati da je lani 100 miliona kineskih turista potrošilo 120 milijardi dolara, a u sledećih pet godina njihov broj će globalno narasti na 500 miliona. Eto šanse za sve zemlje eks-ju prostora ako budu radile u kooperaciji i strateški – otkriva Aničić.

Još napominje da je samit bio top-tema zapadnih medija koji sve više uviđaju da je ekonomska kriza Zapadne Evrope i izostanak investicija u Istočnoj Evropi upravo otvorio put kineskom “putu svile”.
On kaže da je premijer Hrvatske Zoran Milanović napravio neviđenu grešku ne pojavivši se na samitu čime je uvredio i Srbiju i Kinu kao organizatora skupa.

Jedini nije nosio slušalice na samitu!

Željko je za vreme samita boravio u hotelu “Kraun plaza”, gde su uz nezapamćene bezbednosne mere bile smeštene kineske privredne delegacije.

– Ostvario sam puno poslovnih kontakata sa kineskim privrednicima s kojima ću tek da se susretnem u Kini, a nadam se i da će koordinatori iz BiH na ovom samitu biti spremni da zajedno radimo posebno što iz svojih izvora znam da su naše strukture tvrdoglave, nefleksibilne i ne razumiju principe kineske poslovne empatije – kaže Aničić koji je Kineze zadivio govorom kineskog jezika bez stranog akcenta i što jedini na samitu nije nosio slušalice za prevod.

Press RS