Organizacioni odbor “Blanik kupa Prijedor 2019” potvrdio je na svojoj prvoj sjednici da će ova jedinstvena sportska manifestacija biti održana 24.avgusta na Aerodromu Urije.

Sjednici, kojom je predsjedavao gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, prisustvovala je i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Član Organizacionog odbora kupa i instruktor letenja LJubiša Aramanda je potvrdio da su na sastanku evidentirana sva organizaciona i bezbjednosna pitanja i uslove koje treba ispuniti da bi sve bilo spremno za početak Blanik kupa.

“Dogovorili smo se da podijelimo pozivnice svim aero-klubovima u regionu i konstatovano je da su svu prethodni kupovi protekli bezbjedno, čemu dajemo poseban akcenat i da je do sada sve proteklo u skladu sa zakonskim propisima i kako nalaže Agencija za civilno vazduhoplovstvo BiH”, izjavio je Aramanda.

On je izrazio nadu da će ove godine biti još više takmičara iz regiona.

“Prošle godine je bilo 35 pilota jedriličara, ove godine očekujemo i veći broj, a planiramo da dovedemo i Sebastijana Kavu iz Poljske, svjetskog prvaka u jedriličarstvu i da po prvi put dočekamo jednu takvu legendu u Prijedoru”, rekao je Aramanda.

On je dodao da je ovo specifično takmičenje koje Aero-klub “Prijedor” jedini organizuje u regionu, a u širem regionu ih ima četiri dok ih je u Evropi mnogo više.

“Riječ o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici blanik L-13? koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje”, istakao je Aramanda.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor”, a pokrovitelji Grad Prijedor, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

www.prijedorgrad.org