Slavskim obredom uz lomljenje slavskog kolača i slavskim ručkom grad Prijedor i Crkva Svete Trojice proslavili su krsnu slavu Svetu Trojicu – Duhove.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da su Duhovi praznik gdje je treće lice Svete Trojice sišlo među apostole koji su dotad govorili mnogim jezicima, jezicima raznih naroda.

“On je njih oplemenio i osilio, a Hristos je sam, kad se vazdizao na nebo, obećao apostolima da će im poslati utješitelja i da ne budu tužni, a taj duh utješitelj je sišao na apostole i on je stalno prisutan u crkvi”, rekao je Maletić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poželio je svim gostima i svim sugrađanima ugodan i lijep dan, kako pristoji slavi grada i crkve.

Slavskim svečanostima prisustvovali su gosti iz opština prijedorske regije i brojne zvanice iz privrednog i društveno-političkog života Prijedora.

Grčku delegaciju predvodio je je arhimandrit Partenijus koji je rekao da u Prijedor dolazi već 25 godina, da je to mjesto koje on mnogo voli i da je mnoge dobre ljude ovdje upoznao.

“Rado svake godine dolazim na crkvenu slavu i slavu grada”, dodao je Partenijus čiji humanitarni rad je obilježio poslijeratni period u Prijedoru kada su brojne ovdašnje porodice, a posebno djeca poginulih boraca, stekli donatore koji su im godinama pomagali.

Obilježavanje praznika počelo je u hramu Svete Trojice koncertom duhovne muzike na kome su učestvovali Srpsko pjevačko društvo SPD/ “Vila” iz Prijedora , Beogradski muški hor.

Slavske svetkovine nastavljene su služenjem liturgije u Crkvi Svete Trojice, a potom je delegacija grada Prijedor, na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem položila vijenac na spomenik borcima otadžbinskog rata “Za krst časni”.

www.prijedorgrad.org