U Prijedoru je počeo prvi krug junskog upisnog roka. Mjesto u šest srednjih škola, Muzičkoj školi i Centru „Sunce“ traže 583 učenika koja su završila deveti razred s područja Prijedora i Oštre Luke.

Prvi krug

– Prednost u prvom krugu imaju učenici sa 60 bodova. Prvenstveno se boduje uspjeh, dakle odlikaši imaju najveće šanse u ovom roku – kazala je Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

Već u četvrtak će biti poznati rezultati ovog roka. Drugi upisni krug junskog roka počinje 17., a završava 19. juna, a julski rok počinje 1. i traje do 12. jula.

Sovilj naglašava da je svaka srednja škola dobila po četiri odjeljenja osim Elektrotehničke škole, u koju će biti upisano pet odjeljenja. Prema njenim riječima, najveće interesiranje vlada za tehničke struke ili neki od zanata.

Kuhar i konobar

– Za elektrotehniku, mašinstvo, tehničare informacionih tehnologija tehničare mehatronike, CNC tehnologije, drumskog saobraćaja, za poslovno-pravnog i turističkog tehničara vlada najveće interesiranje. Od zanata su najpopularniji konobar i kuhar – rekla je Sovilj i naglasila da nijedan od učenika devetih razreda neće ostati neupisan.

Dnevni avaz