U prijedorskom Muzeju Kozare otvorena je izložba radova Petog međunarodnog bijenala akvarela malog formata. Izložba je postavljena u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom iz Novog Beograda, koji je organizator bijenala. Nakon prestonice Srbije, Prijedor je prvi grad u kojem je izložba organizovana.

Na konkurs za bijenale prijavilo se 218 umjetnika iz 16 zemalja. Žiri je izabrao njih 63. iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Bugarske, a izloženo je 95 akvarela malog formata.

– Upravo zbog tog formata dobijamo djela koja su izuzetno suptilna. Umjetnik mora da uskladi istovremeno misao, ideju sa realizacijom, jer akvarel se radi brzo, sa mokrom tehnikom i vaša ruka mora da prati ideju – ističe Ljiljana Subotić, istoričar umjetnosti i autor Bijenala.

Akvarel je klasični oblik likovne umjetnosti. On je, prema riječima autorke bijenala, prikaz intimne umjetničke bilješke.

– Akvarel ne može svako da iznjedri. Јednostavno, umjetnik mora da ima to nešto poetsko u sebi – dodala je Ljiljana Subotić.

Zoran Radonjić, direktor Muzeja Kozare, priča o karakteristikama akvarela.

– Ono što je tipično za većinu kolektivnih izložbi, tipično je i za ovu. Dakle, različiti izrazi, različiti temperamenti. Međutim, ono što ujedinjuje sve ove radove je neposrednost i svježina što je, inače, karakteristika akvarela – istakao je Radonjić.

Izložba akvarela malog formata, koja je i ove godine u programu Prijedorskog ljeta kulture, u Muzeju Kozare biće otvorena do 1. jula.

RTRS