U prvi razred osnovne škole u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini upisana su 9.293 učenika i broj prvaka već drugu godinu zaredom je ispod 10.000, saznaju “Nezavisne”.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, poredeći narednu s još tekućom školskom godinom, osnovne škole u RS imaće 438 prvaka manje, jer je lani u prvi razred upisan 9.731.

Podsjećamo da je prvačića u RS u školskoj 2016/2017. godini bilo 10.206, a u 2015/2016. tristotinak više, odnosno 10.517.

U resornom ministarstvu kažu da je upis trajao u aprilu i maju, te da je, kada je riječ o lokalnim zajednicama, najviše mališana upisano u Banjaluci – 1.884, zatim u Bijeljini – 921, Doboju – 523, te Prijedoru – 508. Najmanje ih je upisano u Kalinoviku, Krupi na Uni i Driniću – po osam.

“Treba imati u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika. Poređenja radi, u aprilu i maju 2018. godine upisano je 9.600 mališana, dok je, prema podacima iz godišnjih planova rada škola, u školskoj 2018/2019. godini u prvom razredu bio 9.731 prvačića”, objasnili su u resornom ministarstvu.

Miroslav Popržen, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je da su na području grada Banjaluka upisana ukupno 1.884 prvačića u 26 osnovnih škola.

“Broj upisane djece na teritoriji grada Banjaluka je nešto manji nego prethodne godine, kada ih je bilo oko 1.900, a najviše je upisano u škole ‘Branko Radičević’ – 203 i ‘Petar Petrović Njegoš’ – 145”, istakao je Popržen.

Prema njegovim riječima, u Osnovnu školu “Sveti Sava” u naselju Lauš upisano je 118 učenika, što je relativno malo.

U Osnovnu školu “Branko Ćopić” u Prijedoru ukupno s područnim odjeljenjima krenuće 78 prvačića, što je 30 manje u odnosu na prošlu godinu.

“Ovaj broj je manji jer je veliko kretanje stanovništva i to nam je postao problem, ranije smo imali veliki broj učenika”, objasnila je Sanja Munjiza, direktorica ove škole, i dodala da je ovo alarmantan broj, ali da tehnološkog viška, odnosno otpuštanja radnika, barem ove školske godine neće biti.

Dragan Mrdić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kaže da je broj prvačića na području Trebinja ukupno manji.

“U osnovnim školama ‘Vuk Karadžić’ i ‘Sveti Vasilije Ostroški’ upisano ih je isto koliko i prošle godine, a u školi ‘Jovo Jovanović’ je oko 20 učenika manje. U ostalim opštinama Hercegovine sigurno je još manji broj prvačića”, objasnio je Mrdić.

Predrag Račanović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina, kazao je da se na sastancima Aktiva direktora svake godine konstatuje da je sve manje učenika, posebno u seoskim sredinama.

“Očigledno je da svake godine broj učenika opada, posebno u seoskim sredinama. U gradskoj školi imamo manje đaka, ali ne toliko”, istakao je Račanović.

Prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, u prvi razred upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina. Na zahtjev roditelja, u prvi razred mogu biti upisana i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je dijete spremno za polazak u školu. U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta. U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.

NAJVIŠE UPISANIH PRVAČIĆA

1.884 Banjaluka

921 Bijeljina

523 Doboj

508 Prijedor

Nezavisne novine

Povezane vijesti

Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” ... U organizaciji Odreda izviđača "Dr Mladen Stojanović" Prijedor, u našem gradu se ovog vikenda održava tradicionalni izviđački višeboj "Kozara 2019". ...
Grad Prijedor: Pravo na stipendiju ostvarila 73 sr... Grad Prijedor objavio je konačne rezultate konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu gdje su, od 169 prijav...
Poziv za članstvo u Odboru Omladinske banke Prijed... Omladinska banka Prijedor, u saradnji sa Fondacijom Mozaik i Gradom Prijedor objavljuje poziv za prijem novih članova i članica u Odbor. Poziv je o...
U školama Srpske nedovoljan broj logopeda – ... Djece sa problemima u razvoju govora i jezika u Republici Srpskoj sve je više. U osnovnim školama nedovoljno je logopeda da bi na odgovarajući način p...
Potrebni kuvari, pekari, varioci: Grad Prijedor st... Pekar, varilac i kuvar su deficitarna zanimanja trećeg stepena, dok su tehničari informacionih tehnologija, mehatronike, elektroenergetike i tehničar ...
Prijedor: Objavljeni preliminarni rezultati konkur... Grad Prijedor objavio je danas preliminarne rezultate konkursa za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu, prema koji...
Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor: Sa radom... U prostorijama Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor koje se nalaze u zgradi Kola srpskih sestara Prijedor, sa radom je počeo tradicionalno obrazov...
Ivan priprema trilogiju “Nacistički zombi... Ivan Matanovic i skica za buduci komicni strip Sturmtrupen Dječak Ivan Matanović (14) iz Prijedora pasionirani je ljubitelj i crtač stripa i ovih...