Damjan Jovčić (28) iz Prijedora, koji je krajem prošle sedmice uhapšen na granici sa Srbijom sa skoro 6,5 kilograma heroina, najvjerovatnije je radio kao kurir koji je bio zadužen za prenos većih količina narkotika preko granice, otkriva Srpskainfo.

Naš sagovornik uključen u ovu istragu kaže da se još utvrđuje za koga je radio Jovčić i da li je povezan sa nekim od narko-bosova iz regiona.

Policija iz Srbije je u saradnji sa Upravom carine, na graničnom prelazu Badovinci prošle sedme uhapsila Jovčića i od njega zaplijenila heroin čija je vrijednost skoro 150.000 maraka.

Prilikom kontrole automobila „seat leon“, kojim je upravljao Jovčić, u posebno napravljenom bunkeru pronađeno je 12 paketa sa ukupno 6,396 kilograma heroina.

Nakon otkrivanja droge Jovčić je odmah uhapšen i prvo mu je određeno zadržavanje od 48 časova. Zatim je uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Šapcu.

Nakon saslušanja sud u Šapcu mu je doredio jednomjesečni pritvor, a istraga u ovom slučaju još traje.

Prema našim saznanjima, graničnim policajcima je bilo sumnjivo što je Jovčić često prelazio granicu na malim prelazima, pa su mu rekli da automobil izdvoji sa strane.

Tada je uslijedio detaljan pregled vozila i proneđen je profesionalno napravljeni bunker s drogom.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je u ovom slučaju ostvarena saradnja između MUP Srbije i Republike Srpske.

– Prema prvim informacijama, najvjerovatnije se radi o kuriru koji je bio zadužen samo za prenos narkotika preko granica. Za sada treba utvrditi za koga je radio i čija je bila droga koja je nađena u njegovom automobilu – istakao je naš sagovornik.

On je rekao da su do ovog zaključka došli jer Jovčić izgleda kao klasični primjer osoba koje narko-bosovi angažuju za prenos droge.

– Nakon što je Jovčić uhapšen utvrđeno je da je on do tada bio „čist kao suza“. To znači da ovaj mladić do sada nije hapšen zbog nekih ozbiljnih krivičnih djela, a pogotovo ne zbog trgovine drogom – pojasnio je naš izvor.

Objašnjava da je, kada se biraju kuriri za prenos droge, najbitnije da su to osobe koje ranije nisu hapšene i koje neće biti sumnjive graničnim policajcima.

– Za početak se provjerava koliko je puta do sada Jovčić prelazio granične prelaze u BiH, jer se pretpostavlja da mu ovo nije prvi put da prevozi drogu. Čim je prevozio ovako veliku količinu droge sumnja se da se i ranije bavio ovakvim „poslovima“ – rekao je izvor Srpskainfo.

Zarada od heroina

Kilogram čistog heroina (85 odstotni) košta 4.500 maraka u Avganistanu, a kriminalne grupe u BiH plaćaju oko 20.000 KM za heroin 50-odstotne čistoće.

Dileri često miješaju herion s kofeinom, paracetamolom, šećerom, kako bi ga razblažili i dobili veće količine.

Zarada od prodaje kilograma heroina obično se kreće između 80.000 i 300.000 maraka, zavisno od toga sa čim je i koliko bio pomiješan, kao i od toga u kolikim je paketićima prodavan.

Što su manji paketići, profit je veći. Nakon miješanja, tipična doza sadrži svega oko 0,033 grama čistog heroina.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

SUĐENJE TARANJAC I OSTALI: PSOVKE I JAUCI SA STADI... Na suđenju za zločine počinjene u Ljubiji kod Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je čuo psovke i jauke kada je prolazio pored stadiona...
U SUDARU “GOLFA” I “LANDROVERA&#... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
DVOJICA PRIJEDORČANA IZ TRGOVINA KRALI CIGARETE, A... Policijski službenici Policijske stanice Omarska dana 15.06.2019. godine, izvršili su kriminalističku obradu lica D.M. (2001) i A.R. (2000) oba iz Pri...
MALOLJETNIK POVRIJEĐEN U SUDARU MOTOCIKLA I “... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
U SUDARU “PEŽOA” I “DAČIJE”... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
DETALJI TRAGEDIJE KOD OŠTRE LUKE: TINEJDŽER PODLEG... Ljubiša Brkić (19) iz Usoraca kod Oštre Luke podlegao je povredama na putu ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci (UKC RS) n...
SUĐENJE MILUNIĆ I OSTALI: OPTUŽENI IZNIO BOLNIČKI ... Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločin počinjen u julu 1992. u Zecovima, optuženi Duško Zorić je izjavio da je do oktobra te godine bio na lij...
TRAGEDIJA KOD OŠTRE LUKE: MLADIĆ PREMINUO NAKON PA... Na lokalnom putu L-71 Most-Škola, u mjestu Usorci, opština Oštra Luka dana 13.06.2019. godine, oko 20,30 časova dogodila se saobraćajna nezgoda u koj...