Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate radaza mjesec maj tekuće godine, prezentovali su načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanovići načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je naveo da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor, u maju mjesecu održano zadovoljavajući bezbjednosni ambijent, te je da nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela ili događaja čije izvršenje bi izazvalo bitnije uznemirenje građana.

Tokom maja mjeseca ukupno je evidentirano 80 krivičnih djela, što je 20% više nego u istom periodu prošle godine. Od strane nepoznatog izvršioca izvršena su 33 krivična djela ili 41% od ukupnog broja evidentiranih.

Broj krivičnih djela protiv imovine je identičan prošlogodišnjem, ali je naveo da su u mjesecu maju evidentirana dva krivična djela razbojništvo, što nije bio slučaj u izvještajnom periodu prošle godine.

Načelnik je izdvojio KD Razbojništvo izvršeno dana 20.05.2019. godine, na području grada Prijedor, gdje su žrtve bili četiri državljanina Republike Turske. Tom prilikom je na osnovu operativnog rada identifikovanio šest lica koja se dovode u vezu sa izvršenjem navedenog djela. Radi se o četiri lica sa područja Prijedora, te po jedno lice sa područja Banja Luke i Novog Grada. Pod nadzorom postupajućeg tužioca prikupljeni su materijalni dokazi koji ukazuju na osnov sumnje da su pomenuta lica izvršila predmetno KD.

Tokom proteklog mjeseca ukupno je evidentiran i kontrolisan 101 migrant (prošle godine 15) a najveći broj migranata je kontrolisan na području PS Kozarska Dubica (51). Takođe, je napomenuo da su evidentirana dva KD Krijumčarenje lica dok su izvršioci dva lica sa područja FBIH.

Navedena lica su kontrolisana na području opštine Kostajnica, a tom prilikom su od istih oduzeti predmeti koji pogoduju izvršenju. Nadležnom Tužilaštvu BiH biće dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili navedena KD.

Stanje javnog reda ocijenio kao stabilno. Svi javni skupovi u maju mjesecu su provedeni u skladu sa najavama organizatora, a tokom obilježavanja maturskih proslava, nije dolazilo do značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, narušavanja zdravstvenog stanja ili dešavanja saobraćajnih nezgoda, kao posljedice prekomjernog konzumiranja alkohola.

Načelnik Mikanović rekao je da je u toku mjeseca maja od ukupnog brojaevidentiranih krivičnih djela 66iz oblasti opšteg kriminaliteta, sedam KD privrednog kriminaliteta, tri iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, te četiri KD iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupnog broja evidentiranih KD33 su počinjena od strane nepoznatog izvršioca, a rasvjetljeno ih je 25. Nadležnom tužilaštvu su podnesena 73 izvještaja o počinjenim KD protiv 77 lica, od kojih su 30 povratnici u vršenju KD kao i jedan maloljetni izvršilac krivičnog djela.

Rasvjetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,5%, dok je ukupna rasvjetljenost KD 88,9 %.

Iz oblasti privrednog kriminalitetaevidentirano je sedam krivičnih djela a pričinjena materijalna šteta nastala izvršenjem ovih djela iznosi oko 28.000 KM a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 40.000 KM.U izvještajnom periodu iz oblasti zloupotrebe opojnih droga nadležnom tužilaštvu podnesena sutri izvještaja o počinjenim KD idva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja su počinila prekršaje iz ove oblasti.

Načelnik Milašin je naveo da je ukupno evidentirano 38 prekršaja dok većina prekršaja JRiM bilježi pad, osim prekršaja koji su evidentirani neposrednim opažanjem policijskih službenika, gdje je istakao prekršaje prosjačenja i posluživanja alkohola.

Stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja je ocijenio kao zadovoljavajuće te je rekao da je ukupno evidentirano 63 saobraćajne nezgode ili 3% manje u odnosu na uporedni period. U ovoj oblasti ukupno je evidentirano 2144 prekršaja. Nije bilo saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, dok su prethodne godine u istom periodu evidentirane dvije saobraćajne nezgode sa poginulim licima. Evidentirano je takođe smanjenje broja nezgoda sa teško povrijeđenim licima i sa materijalnom šteto.

Iz saobraćaja je isključeno 59 vozila i 233 vozača. Zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola isključeno je 198 vozača, zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita 29 vozača dok je zbog ostalih razloga isključeno šest vozača.

Načelnik Milašin je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju. S obzirom na poboljšanje vremenskih prilika i na činjenicu da su vazači motocikla, lakih motocikla i mopeda jedna od ugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, načelnik je skrenuo pažnju da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim i registrovanim moticiklima, da koriste zaštitnu opremu i da brzinuprilagode uslovima i stanju kolovoza.

PU Prijedor