savez opstina i gradova (1)Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske danas je na sjednici u Prijedoru razmatralo prijedloge mjera jedinica lokalne samouprave na dokument Ekonomska politika Srpske za 2015. godinu, koji će biti upućen na usvajanje u republički parlament, te analizu stanja u lokalnim zajednicama, prije svega u njihovim budžetima.

Predsjednik Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić izjavio je novinarima nakon sjednice da većina lokalnih zajednica u Republici Srpskoj otežano funkcioniše i otežano ispunjava svoje obaveze.

“Određeni broj jedinica lokalne samouprave je u blokadi, tako da smo pokušali da predložimo mjere koje bi izmijenile dio Ekonomske politike koja je predložena i, s obzirom da je ona već usvojena na Vladi, jedan od zaključaka našeg sastanka je da pokušamo amandmanski djelovati u Narodnoj skupštini Srpske i da nam u tome pomogne Ministarstvo uprave i lokalne samouprave”, rekao je Mićić.

On je istakao da je jedan od zaključaka sa sastanka da se u Ekonomskoj politici urade određene izmjene koje bi povećale stabilnost funkcionisanja i budžeta jedinica lokalne samouprave.

“Prijedlog je da se grant za izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave poveća sa milion na četiri miliona KM, to je bio zaključak i Skupštine Saveza opština i gradova koja je održana u junu, i da se dio sredstava uplaćen od putarine u jedinicama lokalne samouprave njima vrati u iznosu od bar 30 odsto automatskom raspodjelom, te da se ta sredstva koriste za lokalne nekategorisane puteve i ulice”, naveo je Mićić.

savez opstina i gradova (2)On je dodao da je na sjednici Predsjedništva usvojen i zaključak da se predloži da porez na promet nepokretnosti bude prihod lokalnih zajednica, kao i da se problemi u zdravstvu riješe sistemski.

“Ovo je bitno da se lokalni budžeti ne bi dodatno opteretili sredstvima za domove zdravlja i bolnice, a sa Ministarstvom finansija je dogovoreno da na kraju budžetske godine napravimo kompletan presjek stanja i razvijenosti lokalnih zajednica”, rekao je Mićić.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je u primjedbama i prijedlozima mjera Saveza opština i gradova Srpske, kao socijalnog partnera Vlade, uočen visok stepen saglasnosti sa Ekonomskom politikom.

“Vrlo je jasno da nas očekuju određene reforme, kako sistema javne uprave, javnih službi, tako i uopšte sistema globalnog funkcionisanja lokalne samouprave”, navela je Rešićeva.

Ona je dodala da se očekuju i kompletni razultati popisa, nakon čega će uslijediti analiza stanja u svim lokalnim zajednicama uz aktivno učešće Saveza opština i gradova u tom procesu.

Rešićeva je potvrdila da će zaključke sa sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske prenijeti Vladi Srpske, te da očekuje i obraćanje nekog iz ovog tijela prilikom usvajanja ovih strateških dokumenata.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izrazio je zadovoljstvo što je sjednica Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske održana u Prijedoru i pozdravio ideju da se sjednice održavaju u različitim gradovima u Srpskoj.

“Mi smo bili domaćini i potrudili smo se da sve bude bar na dosadašnjem nivou i zaista je tako i bilo jer je dnevni red vrlo efikasno završen”, rekao je Pavić.

On je, osvrćući se na glavnu tačku dnevnog reda – o prijedlozima mjera Saveza na dokument Ekonomska politika Republike Srpske za 2015. godinu koja treba da se uskoro nađe na sjednici Narodne skupštine, istakao da je očigledno da opštine i gradovi u Srpskoj imaju niz problema u funkcionisanju.

“Određeni broj lokalnih zajednica je došao do tog pitanja da li uopšte može funkcionisati i mi smo zauzeli određene stavove i predlažemo mjere da sve lokalne zajednice mogu nesmetano funkcionisati”, rekao je Pavić.

Na sjednici Predsjedništva Saveza bilo je riječi i o imenovanju člana Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Srpske, izbor članova delegacije Saveza povodom proslave Dana Republike, te o informaciji o programu “Implementacija Zakona o energetskoj efikasnosti”.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com