srna-vrtic-bozicU Dječijem vrtiću “Radost” u jednoj vaspitnoj grupi djece uzrasta od tri do četiri godine zabilježeno je pet slučajeva šarlaha, dok u ostalim vaspitnim grupama nema registrovanih pojava ovog infektivnog oboljenja, rekla je vršilac dužnosti direktora ove predškolske ustanove Dušanka Božić.

“Svi naši vrtići su pod nadzorom pedijatra Azre Pašalić, koja je od početka pratila pojavu i kad smo došli do pet slučajeva epidemiolog Milica Otković je proglasila epidemiju koja teče od danas”, rekla je Božićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Ona je navela da djeca iz te vaspitne grupe od danas do 12. januara neće ići u vrtić da bi se spriječilo eventualno širenje infekcije, a da je to vremenski period koliko traje inkubacija ove bolesti.

“Mi smo u petak sve roditelje iz te vaspitne grupe i vaspitače ostalih vaspitnih grupa obavijestili o čemu je riječ”, dodala je Božićeva.

Prema njenim riječima, djeca iz ove grupe nisu u vrtiću spajana sa djecom iz drugih grupa, te se ne očekuje širenje oboljenja.

“Mi smo sa svoje strane svaki dan odrađivali sve što je potrebno, a to je dezinfikovanje svih prostora, pogotovo te sale koja je bila sve vrijeme pod fokusom”, naglasila je Božićeva.

Ona je istakla da se osoblje vrtića nekad osjeća neprijatno, jer ih neki roditelji tretiraju kao da su neko ko “dijeli” zarazne bolesti.

“Evo, imali smo ospice, sad se pojavio šarlah, to je razvojna pojava u grupi. Djeca tog uzrasta stavljaju ruke u usta i u igri i u drugim aktivnostima, ali ta djeca imaju i život mimo ove ustanove. Spriječiti kontakte je nehumano i nemoguće”, poručila je Božićeva.

Ona je podsjetila da je posljednji slučaj šarlaha od ovih pet zabilježenih registrovan prije deset dana.

Vaspitnu grupu u centralnom objektu Dječijeg vrtića “Radost” pohađa 28 djece.

Roditelje djece iz drugih vrtićkih grupa o ovom slučaju nisu obavijestili ni vaspitači ni uprava vrtića, iako od ove školske godine roditelji imaju zanovljene ugovore sa vrtićem u koje je uvršten novi član po kojem roditelji sve informacije dobijaju isključivo od vaspitača, savjeta roditelja, upravnog odbora ili menadžmenta.

SRNA
Video – RTRS