Izvještaj iz Odsjeka za civilnu zaštitu o hidrološkoj situaciji i mjerama zaštite od voda na području grada Prijedora za dan 05.06.2019.god.(20,00)

1.Usljed intenzivnih padavina u popodnevnim časovima dana 05.06.2019.godine na području Kozare došlo je do naglog rasta nivoa vodostaja rijeke Puharske i manjih vodotoka bujičnih vodotoka u naseljima Puharska, Čejreci, Brezičani i Lamovita.

2.Intenzivne padavine su uzrokovale pojavu velike količine površinskih voda i ugrožavanje stambenih objekata u zoni naselja Puharska, Čejreci, Brezičani kao i u zoni naselja Lamovita.

3.Imajući u vidu navedenu situaciju Gradonačelnik grada Prijedora je naložio službama za zaštitu i spasavanje da izvrše uvid u stanje na terenu i preduzmu neophodne mjere zaštite od voda u ugroženim područjima.

4.Nadležne službe , a prije svega predstavnici Teritorijalne vatrogasne jedinice, Odsjeka za civilnu zaštitu i Odjeljenja za stambeno komunalne poslove su izvršile uvid u stanje na terenu i prema ukazanamim potrebama su preduzete neophodne mjere zaštite od voda kao i mjere ispumpavanja vode iz stambenih i podrumskih prostorija u zoni ovih naselja.

5.Vodostaji većih vodotoka na području grada Prijedora su značajno ispod kritičnog nivoa , a intenzitet padavina prema prognostičkim modelima Republičkog hidrometeorološkog zavoda ne ukazuje na mogućnost značajnijeg rasta vodostaja većih vodotoka na području grada Prijedora.

6.Službe za zaštitu i spasavanje će u narednom periodu pratiti stanje na terenu i prema ukazanim potrebama preduzimati potrebne mjere zaštite u područjima koja su zahvaćena poplavom.

www.prijedorgrad.org

05.06.2019.g oko 18h, Brezičani

Posted by Vatrogasci Prijedor – Fire Station Prijedor on Srijeda, 5. juni 2019.