izlozba i film-stradanje civila na kozari (3)U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena dokumentarno-istorijska izložba pod nazivom “Godina stradanja – 1942”, koja sadrži izbor iz legata Boška Baškota.

Autor izložbe viši kustos Muzeja Vedrana Adamović rekla je da su svi dokumenti predstavljeni na izložbi iz legata istaknutog učesnika Narodnooslobodilačkog rata /NOR/ Boška Baškota /1922-2013/, koji je 2007. godine ovoj ustanovi ustupio više od 1.000 kopija arhivske dokumentacije iz perioda NOR-a.

“Izložba se sastoji iz 11 cjelina, od kojih bi svaka mogla biti i samostalno postavljena, a sve obrađuju pozadinu ofanzive na Kozari i jesenju ofanzivu koju je provela njemačka grupa ` Hofman` u okviru svoga čišćenja Kozare”, rekla je Adamovićeva.

Ona je dodala da izložba obuhvata period od jula do oktobra 1942. godine, a posebno obrađuje veliki pokolj civila u Velikom Palančištu u oktobru 1942. godine.

izlozba i film-stradanje civila na kozari (1)“Dokumenti i fotografije, koje su nam ustupljeni iz Muzeja u Gradini, pokazuju kakav je bio pristup u gradu za vrijeme ofanzive, kao što su suđenja, potkazivanja, obračuni, brutalna vješanja. Ta tri mjeseca pokazuju ono najsvirepije što je NDH provodila, posebno u Prijedoru”, istakla je Adamovićeva.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da je izložba posvećena stradanju civila u Potkozarju tokom 1942. godine.

Osim izložbe, koja će za posjetioce biti otvorena do 28. januara, u Muzeju Kozare je premijerno prikazan film “Da se njima nikad ne desi” autora Zorana Radonjića.

“Film je posvećen svim nedužnim civilima svih ratova kroz ljudsku istoriju. Ono što na neki način čini tužnu ljepotu ovog trenutka je to da je film plod višemjesečnog rada potomaka žrtava”, rekao je Radonjić.

On je dodao da su vodiči kroz ta stratišta na Kozari bili potomci stradalih u Velikom Palančištu, a film čini više intervjua sa ljudima koji su preživjeli stradanje.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
izlozba i film-stradanje civila na kozari (4) izlozba i film-stradanje civila na kozari (5) izlozba i film-stradanje civila na kozari (2)