U Prijedoru je održana Prva regionalna smotra projekta “Čitalići”.

Ovaj projekat Republičkog pedagoškog zavoda promoviše čitanje, razumijevanje pročitanog i pisano izražavanje.

Na prijedorskoj smotri okupili su se učenici iz deset osnovnih škola iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice i Prnjavora.

U projektu “Čitalići” učestvovali su učenici od drugog do devetog razreda, koji su na štandovima prikazali svoj rad.

– Ovaj projekat će dosta pomoći zato što privlači djecu, na drugačiji način su, u stvari, predstavljena ta književna djela – rekla je Katarina Pašalić učenica Osnovne škole Desanka Maksimović iz Prijedora.

Učenica OŠ Danilo Borković iz Gradiške dodala je da im je bilo zanimljivo jer su mnoge stvari naučili iz ovog projekta.

Projektom “Čitalići” ove godine bilo je obuhvaćeno 40 osnovnih škola. Učenici i nastavnici imali su zadatak da predstave rad omiljenog književnika iz njihovog grada ili regije.

– Znamo da je ovo vrijeme informacionih tehnologija i da ih ne možemo izbjeći, ali takođe smo svjesni činjence da će djeca samo čitajući najbolja djela naših najboljih pisaca, a Bogu havala u Srpskoj i u Srbiji imaju toga jako mnogo, da ćemo vratiti vaspitnu ulogu u škole što je i krajnji cilj – smatra Predrag Damjanović direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

U Republičkom pedagoškom zavodu kažu da namjeravaju da naredne školske godine u projekat “Čitalići” uključe 80 od ukupno 180 osnovnih škola u Republici Srpskoj.

RTRS