Vožnja do matičara može biti pravi događaj ako se ti obično nezaboravni kilometri prijeđu u bijelom i uglancanom oldtajmeru, Beaufordu starom 40 godina. Još ako je za volanom profesor engleskog, kao što je to u ovom slučaju Prijedorčanin Darko Vujasinović, vlasnik dotjeranog četverotočkaša, onda je doživljaj jedinstven.

Stari dijelovi

Vujasinović priča da je automobil nabavio u Velikoj Britaniji. S idejom da ga iznajmljuje mladencima. Automobil je registriran 1979. godine, ali su neki njegovi dijelovi još stariji.

– Motor je iz 1973. godine – kaže Darko.

Dodaje da je restauracija automobila, nakon što ga je u kompliciranoj proceduri konačno dovezao u BiH i Prijedor, potrajala mjesec i po.

– Bilo ga je vrlo teško uvesti. Stigao je prvo u Novsku, u kamionu na koji je natovaren dizalicom, nakon čega sam ga dovezao u BiH. Prije toga morao sam ispoštovati niz procedura, između ostalog i potvrdu koju sam dobio iz jednog oldtajmer kluba da je stariji od 30 godina – priča Darko.

Kao nov

Nije želio otkriti koliko ga je cijelo zadovoljstvo koštalo, osim da se cijena takvih vozila u Britaniji kreće između 14.000 i 15.000 funti.

– Ovaj je bio u prilično lošem stanju. Tražio je i dosta restauracije, zato što deset godina nije vožen. Stajao je u nekoj brvnari. Kisnuo je, ali je nakon obnove kao nov. I u Engleskoj se uglavnom koristi za svadbe, mada ga nerijetko voze i ljubitelji starina, najčešće vikendom. Lijepo ga je voziti, a izaziva i veliku pažnju gdje god se pojavi – kaže Darko.

Svojim ljubimcem ovih je dana provozao i prve mladence u Prijedoru.

Jedini u BiH

Prva vožnja mladenaca protekla je bez greške pri brzini od 70-80 kilometara na sat. Nije bilo kvarova, a ni kiše, mada je kabriolet i ima krov koji se u svakom trenutku može postaviti.

Dnevni avaz
Foto – Darko Vujasinović/Goran Ćuk