zatvaranje kolektivnih centara-stambeno zbrinjavanje (1)Za realizaciju Projekta za zatvaranje kolektivnih centara-CEB 2 biće izdvojena 104 miliona evra, da bi do kraja 2017. godine u BiH bila zatvorena 122 kolektivna smještaja i stambeno zbrinuto 2.700 porodica koje broje 7.500 članova, izjavio je projekt-menadžer u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Mustafa Alikadić.

“Riječ je o jednom od najvažnijih i najhumanijih projekata koji se provodi u BiH, a njegovom realizacijom okončaćemo napokon najveću sramotu prisutnu u 21. vijeku u našoj zemlji – život određenog broja naših građana u izuzetno nehumanim uslovima”, rekao je Alikadić, koji je danas u Prijedoru bio u delegaciji koja je sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarala o ovom projektu, u koji je uključen i grad Prijedor.

On je dodao da od ukupnih sredstava, predviđenih za realizaciju projekta, 60 odsto čine kreditna sredstva Razvojne banke Savjeta Evrope, dok će preostala sredstva obezbijediti Republika Srpska, Federacija BiH i lokalne zajednice u kojima će biti proveden.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Nenad Đokić na današnjem sastanku u Prijedoru potvrdio je da je od ukupnih sredstava za stambeno zbrinjavanje ove kategorije stanovništva Srpskoj pripalo 29 miliona evra, od čega je kreditno zaduženje 18 miliona evra, a 11 miliona evra bi bila domaća sredstva, kojim će u 15 opština biti stambeno zbrinuto 610 porodica.

zatvaranje kolektivnih centara-stambeno zbrinjavanje (2)“Kada je riječ o rješavanju ovog pitanja, grad Prijedor je uvršten među šest prioritetnih lokalnih zajednica u Srpskoj, a realizacijom projekta stambeno će biti zbrinuto 16 porodica koja se nalaze u kolektivnom smještaju”, naveo je Đokić.

On je dodao da je predviđena izgradnja jednog stambenog objekta sa 20 stanova, za šta je predviđeno ulaganje oko 674.000 evra, u čemu će Prijedor participirati sa oko 132.000 evra.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo samo jedan od projekata koji se bavi stambenim zbrinjavanjem socijalno ugroženih lica i napomenuo da je u ovom gradu u dogledno vrijeme potrebno izgraditi oko 100 stambenih jedinica da bi ona bila zbrinuta.

Delegacija predstavnika dva ministarstva i UNHCR-a obišla je s predstavnicima gradske uprave lokaciju na kojoj će biti izgrađen planirani objekat sa 22 stana namijenjena stanarima kolektivnog smještaja u LJubiji.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com