U Prijedoru je obilježeno 27 godina od Dana odbrane grada, 30. maja 1992. godine, kada su pripadnici “zelenih beretki” napale Prijedor. U ovom napadu je ubijeno 15 srpskih boraca iz redova vojske i policije, a 26 ih je ranjeno.

U znak sjećanja na poginule borce, brojne delegacije položile su vijence ispred spomen – ploče u zgradi prijedorske Policijske uprave i Centralnog spomen – obilježja “Za krst časni” gdje je služen parastos.

– Na nama je da i dalje nastavimo živjeti, bez obzira koliko godina je prošlo od odbrane grada. Htjela bih da ovo obilježavamo i sjećamo se stradalih ali da nastavimo da živimo jer nekada je naš život bio zaista dobar prije ratnih dešavanja – kaže Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora rekao je da se uvijek sa ovakvih događaja nastoji poslati poruka mira i poručio da je potrebno veliko prosvjetljenje kako bi se vidjelo da ratovi nikome nisu donijeli dobro.

On je izrazio nadu da se ovakva ratna razaranja nikada neće ponoviti, za šta će, kako je rekao, biti potrebno stvoriti međusobno povjernje među ljudima.

RTRS