Protekle subote, 25. maja 2019. godine, na Mrakovici kod Prijedora održan je jedinstven događaj na kojem je učestvovalo 350 učenika i nastavnika iz 7 opština/gradova BiH.

Manifestaciju su dolaskom podržali Signe Engli, zamjenica šefa misije Norveške Ambasade u Sarajevu, Steinar Bryn, osnivač Nansen dijalog mreže, Faris Hasanbegović-načelnik opštine Sanski Most, Aleksandar Miljuš-zamjenik gradonačelnika Prijedora, predstavnici lokalnih samouprava Sanskog Mosta i Prijedora, međunarodnih organizacija u BiH, kao i brojni partneri i prijatelji NDC projekta.

Ulažući napore da ova aktivnost bude svake godine sve bolje i sadržajnije organizovana, zadovoljstvo nam je što su nam se ove godine pridružili projektni saradnici kancelarije NDC Sarajevo iz Osnovne škole “Vuk Karadžić” Jezero, projektni saradnici NDC Prijedor-Gimnazija i Srednjoškolski centri iz Bosanske Krupe i Kostajnice, kao i kolege iz NDC Mostara koji su podržali ovu manifestaciju kojom smo zajedno obilježili „Dan mladosti i Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj“.

“Jedva smo dočekali da dođemo na Mrakovicu, ovo je bila još jedna izuzetna mogućnost da upoznamo drugare iz drugih gradova koji takođe učestvuju u aktivnostima izgradnje mira”, rekli su učenici, učesnici manifestacije koji kroz „Nansen vršnjačke medijatorske sekcije i klubove“ ili dodatne časove učestvuju u NDC Prijedor programu “Mirovno obrazovanje – prevencija i upravljanje konfliktom”.

Učenici su sa nastavnicama/Nansen trenericama izrazili izuzetno zadovoljstvo učešćem na ovoj aktivnosti koja, već devetu godinu za redom, predstavlja jedan od načina na koji NDC Prijedor promoviše pozitivne vrijednosti dijaloga, kulturalne raznolikosti i aktivnosti izgradnje mira organizovanih u osnovnim školama Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta u školskoj 2018/2019. godini.

Zahvaljujemo se Nansen centru za mir i dijalog, Lillehammer, Norveška, Gradu Prijedoru i Opštini Sanski Most na podršci u realizaciji aktivnosti. Takođe, hvala na podršci Tvornici keksa “Mira”, Prijedor, “Sarajevskom kiseljaku” iz Kiseljaka, “Autotransport Prijedor” a.d. , “Cromex doo”, Prijedor i NP Kozara.

NDC Prijedor