Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijela je izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Dijane Đuđić iz Prijedora i još dvije osobe zbog sumnje da su raznim krivičnim djelima oštetili budžet BiH za skoro 5 miliona maraka, saznaje Srpskainfo.

Misteriozna Prijedorčanka Dijana Đuđić u živu javnosti je dospjela prošle godine nakon što je objavljena informacija da je dala pozajmicu od 450.000 evra predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši. Tada je objavljeno i da se dovodi i u vezu s brojnim malverzacijama sa novcem u zemljama Evropske unije.

Protiv Đuđićeve i još dvije osobe podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovani kriminal, pranje novca i utaje poreza.

Inspektori SIPA, u saradnji s policijskim agencijama Slovenije i drugih zemalja Evrpske unije, došli su do saznanje da su osumnjičeni počinili krivična djela u periodu od 2013. do 2018.

– Oni su kao odgovorna lica u jednoj firmi iz BiH postupali kao pripadnici grupe za organizovani kriminal tako što otvorili i u dogovoru raspolagali sa više bankovnih računa kod komercijalnih banka na području Slovenije, Austrije i Mađarske. Te račune su koristili za primanje para po osnovu oporezevih prihoda stečenih u inostranstvu, a bez njihovog prijavljivanja nadležnim poreskim organima u BiH – istakli su SIPA.

Velike svote

Ti prihodi su bili u iznosu od oko 48 miliona maraka, a neplaćanjem poreskih obaveza oštetili su budžet BiH za tačno 4,8 miliona maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su Đuđićeva i njeni saradnici oštetili budžet Republike Srpske za 1,9, a budžet Brčko distrikta za 2,9 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, na njihove račune legale su velike svote novca, koje su oni podizali. Tada se tim sredstvima gubio trag.

– Oni su imali neke firme u Banjaluci i Brčkom i na njihove račune su lijegale velike svote novca koje su oni dizali, a nisu plaćali nikakve poreze i druge obaveze koje su imali – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Ona je dovođena i vezu s kontroverznim biznismenom Rokom Snežićem iz Maribora.

Istraga

Prema pisanju slovenačkih medija, Dijana Đuđić živi u Sloveniji, a početkom prošle godine protiv nje je u toj zemlji pokrenuta istraga.

Istragu je prvo pokrenula austrijska Kancelarija za pranje novca, nakon što su uočili da se na računima, koji se vode na njeno ime, skupljaju i odlivaju velike sume novca čije porijeklo nije jasno.

Slovenačke vlasti su odmah obaviještene o tome, a upućen je i zahtjev za asistenciju BiH. Ona je nakon toga ispitivana i na području BiH, ali i u Sloveniji.

– Istražiocima je detaljnije objasnila svoju ulogu u tom poslu. Došlo se do podatka da je tokom 2016. i 2017. godine prometovala s nekih 7 miliona evra – pisali su slovenački mediji.

Centralna figura

Preko računa Dijane Đuđić dolazili su pare iz mnogih evropskih država. Uz Austriju, Sloveniju i BiH, Đuđićeva je podizala velike sume koje su uplaćene sa računa banaka u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Švicarskoj, na Kipru…

– Tužioci i inspektori osumnjičili su Đuđićevu da je jedna od centralnih figura velikog pranja novca i poreskih utaja. O svemu su detaljno informirane države koje se spominju – prenijeli su tada slovenački mediji.

EuroBlic-srpskainfo.com