Intercity teatar projekt kojeg Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE realizira dugi niz godina i koji je dobio prestižnu nagradu koju dodjeljuje Pompidou Grupa pri Vijeću Evrope, ove godine realizirat će se u Krajini od aprila do novembra, a obuhvatit će pet zajednica: Bužim, Cazin, Veliku Kladušu, Banja Luku i Prijedor. Projektom se želi osnažiti mlade da preuzmu aktivnu ulogu u jačanju otpornosti i razvoju lokalnih zajednica, a imat će priliku sami organizirati događaje, voditi radionice te komunicirati s predstavnicima vlasti i medijima.

Na samom početku projekta odabrani volonteri i volonterke, njih 20, proći će uvodni trening na kojima će se dodatno upoznati i povezati te istražiti stanje u svojim zajednicama vezano za pojedine teme. Na sedmodnevnom ljetnom kampu u prirodi, pod vodstvom profesionalne glumice Emine Minke Mufitć, pripremat će teatarsku predstavu, obrađujući neke od problema i izazova koji se postavljaju pred mlade na putu odrastanja. U fokusu će još biti i jačanje njihovih komunikacijskih, organizacijskih i liderskih vještina, te će raditi na temama koje se tiču prevencije ovisnosti i nasilja, kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i jačanja rezilijentnosti zajednica. Edukatori će biti profesionalci iz oblasti socijalnog rada i pedagogije koji će pružati kontinuiranu podršku mladima kroz cijeli proces.

Završetak kampa ustvari predstavlja početak turneje. Nakon što prođu dodatne edukacije lobiranja, zagovaranja i organiziranja događaja, mladi će, početkom školske godine, prikazivati predstavu i prateći program, u zajednicama iz kojih dolaze. Prateći segment predstave bit će radionice o rizicima eksperimentiranja karakterističnog za tinejdžerske godine koje će poticati učesnike na diskusiju i promišljanje kako bi napravili pametne i zdrave izbore u svakodnevnici.

Prijaviti se mogu srednjoškolci i srednjoškolke iz Bužima, Cazina, Velike Kladuše, Banja Luke i Prijedora, tako što će popuniti aplikacijsku formu. Prijave za učešće u projektu otvorene su do 26.05.2019.

Projekt je finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementacija će biti podržana od strane Međunarodne organizaciji za migracije (IOM) u sklopu BHRI programa.

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE je osnovano i registrovano u Sarajevu 2002. godine pri Ministarstvu pravde BiH.

Za više informacija možete kontaktirati putem telefona: 061 989 865 ili 033 215 088 ili emaila azra.halilovic@prevencija.ba. Informacije o projektima i aktivnostima koje sprovodi NARKO-NE možete pronaći na našoj web stranici www.prevencija.ba ili fb stranici NARKO NE Udruženje za prevenciju ovisnosti.